Prisad av vänstern för städning efter korankravaller – döms till tre års fängelse för upplopp

Hani Madi Bilal (till vänster). Bild: Faksimil Twitter / SVT
  • Måndag 20 mar 2023 2023-03-20
E-post 0

Hani Bilal Madi, 20, prisades för att ha städat och delat ut blommor till grannar och polisen efter förra påskens korankravaller i Örebro. Nu döms han till tre års fängelse för att själv ha deltagit i upploppen, rapporterar SVT Örebro.

Efter påskhelgens korankravaller uppmärksammade P4 Örebro i Sveriges Radio hur Hani Bilal, ordförande för föreningen For the People i Vivalla, arrangerade en städning av upploppsdrabbade Sveaparken i Örebro.

– Det som hände är vi inte med på, det blev för våldsamt och det är fel. Vi vill visa en annan sida, sade Bilal till P4 Örebro.

Läs även: Då: Prisad för arbete mot kriminalitet – Nu: Häktad för korankravaller

Även SVT Nyheter uppmärksammade Bilals initiativ. De rapporterar om att ”ungdomar från Vivalla” och ”unga muslimer” städar upp i Sveaparken, och om att blommor delats ut till grannar och till polisen.

– Grannarna som bor här vid Sveaparken som på något sätt drabbats, det var lite stenar som togs från deras trädgårdar. Vi vill ge något i alla fall, visa lite kärlek till dem, säger Bilal till SVT.

Efter påskdagens artiklar i Public Service uppmärksammas Hani Bilal och städningen av parken även i tidningar som Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Expressen, och Hani Bilal belönas under året med Ordfronts Demokratipris och Anders Carlbergs minnespris – årets unga förebild.

”Under Paludans antimuslimska provokationer i våras visade For the People att hatet går och måste mötas utan våld” skrev Ordfront och redogjorde för den städning och de gåvor med blommor och choklad som rapporterats i medier.

– Man måste förstå att det sårar vår identitet som muslimer att låta en person som Rasmus Paludan bränna Koranen, men det är inte rätt det som hände, det var inte ett bra sätt att ge uttryck för sin ilska., sade Madi när han fick Anders Carlbergs minnespris.

Men i januari i år tog historien en vändning när Hani Bilal greps på Arlanda och häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Polisen hade identifierat Bilal som stenkastare på filmer från långfredagens kravaller i Sveaparken i Örebro.

Nu döms Hani Bilal till tre års fängelse av Örebro tingsrätt. Rätten skriver i sin dom att det framgår tydligt att Hani Bilal Madi vid flera tillfällen kastat stenar och att det vid minst ett tillfälle var riktat mot en plats där polisen befann sig.

Läs även: Prisad kommunanställd häktades för korankravaller: ”Vi ser mycket allvarligt på detta”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag