Professor i statsvetenskap: Vad har eritreanska kravallerna med invandring att göra?

Bild: Faksimil Twitter/Göteborgs universitet
  • Fredag 4 aug 2023 2023-08-04
E-post

Professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors frågar riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) vad eritreanernas upplopp på Järvafältet på torsdagen har med invandring att göra, i och med att upplopp förekommit i Sverige innan den stora invandringen tog fart.

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskar kring bland annat migration, socialdemokrati och välfärd.

På torsdagen reagerade Hinnfors på ett inlägg av riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) om det våldsamma upploppet mellan eritreanska migranter på Järvafältet.

”Det är ett viktig politiskt ansvar att vi nu fortsätter bedriva en kriminal- och migrationspolitik som gör denna typ av våldsamt kaos till en historisk parantes” skrev Kärrholm bland annat, vilket Hinnfors ifrågasatte.

”Hur menar du att det som sker/tt i Järva skulle vara något nytt i sig och ha med migrationspolitik att göra?” frågar Hinnfors Kärrholm och bifogar en lista från Wikipedia över större upplopp i Sverige.

På listan över upplopp som Hinnfors bifogar märks bland annat hungerkravallerna 1917, kravallerna och skotten i Ådalen 1931, Almstriden 1971, kravallerna på Hötorget 1987 och Reclaim the City-kravallerna 1999.

Kärrholm svarar Hinnfors att torsdagens upplopp handlar om invandring eftersom det var mellan eritreaner som invandrat till Sverige. Hinnfors står dock fast vid att ”stora folkmassor som går bärsärk not varandra är verkligen inte ett nytt fenomen”.

I ett PS skriver Hinnfors sedan att upploppet i Järva visst har med invandring att göra, men att fenomenet kravaller i sig inte har med invandring att göra.

Läs även: 55 skadade under slaget på Järvafältet – hundratals släppta av polis

Läs även: Strandhäll till Bali: ”Varför kom du till Sverige?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag