Professor: Sverige riskerar hamna sist i kön till coronavaccin

Genrebild. Bild: SELF Magazine/CC BY 2.0
  • Torsdag 2 jul 2020 2020-07-02
E-post

Sverige riskerar att hamna sist i kön till ett eventuellt coronavaccin, varnar Rikard Forslid, professor i Nationalekonomi vid Stockholms universitet, i en intervju med F Plus.

– Tidigare fanns det många vaccintillverkare i världen men de har blivit väldigt få. Marknaden domineras av fyra stora aktörer, varav två ligger i USA. Hur många vaccinsprutor tror du att Trump kommer att släppa ut från USA innan det amerikanska folket är vaccinerat? säger Forslid till F Plus.

Läs även: Så försöker politikerna fly ansvar för coronakrisen

Forslid tror inte att det blir mycket lättare för Sverige att få tag på vaccin som produceras inom EU

– EU ska vara en garant för öppenhet medlemsländerna emellan. Men vi ser vad som hände i Tyskland när sjukvårdsmaterial blev en bristvara för några månader sedan, säger Forslid, med syftning på de exportstopp som infördes när coronapandemin bröt ut i Europa.

– Man står sig slätt i ett krisläge när man saknar inhemsk produktion. Då betyder ett kontrakt på ett papper inte speciellt mycket, säger Forslid.

Det är inte ens säkert att Sverige kan få vaccin genom den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca som ännu inte skrivit något avtal med Sverige.

– Astra Zeneca har gjort upp med Frankrike, Tyskland och England om att sälja vaccin, men Sverige har inte kommit med på båten där ännu, säger Forslid.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Rikard Forslid har länge förespråkat att Sverige skaffar egna anläggningar för vaccintillverkning, något som avfärdats av bland annat Folkhälsomyndigheten.

– Folkhälsomyndigheten var njugg då jag kampanjade för det här tidigare. Jag har en känsla av att de inte heller gillar egen produktion av vaccin, utan har valt att skriva optionskontrakt i stället, säger Forslid och fortsätter:

– De kontrakten håller på att förfalla och vad jag vet så pågår förhandlingar om ett nytt kontrakt – kanske inte det bästa förhandlingsläget. Tänk om vaccintillverkarna helt enkelt säger nej nu, för att andra stater har köpt upp alla kontrakt?

Läs även: Blame game inlett: Regeringen skyller på Folkhälsomyndigheten

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag