Professorns råd för att undvika fake news: Lita på traditionella nyhetsmedier

Jesper Strömbäck. Foto: svt.se
  • Tisdag 15 maj 2018 2018-05-15
E-post 1642

SVERIGE Journalistikprofessorn Jesper Strömbäcks främsta råd till de som vill slippa fake news är att bara ta del av traditionella medier och undvika de alternativa.

SVT vill hjälpa folk att undvika att bli lurade av fake news som sprids på sociala medier. Då intervjuar man Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet. Han har profilerat sig som en förespråkare av asylinvandring och har skrivit boken ”Utan invandring stannar Sverige”. Han har även hävdat att det inte finns någon forskning som visar att medierna har mörklagt fakta om invandringen.

– Det första är att förlita sig på traditionella nyhetsmedier snarare än olika typer av alternativa medier. Det andra är att ta del av flera olika nyhetskällor, säger han.

Om flera ”seriösa” nyhetskällor rapporterar samma sak tyder det på att det är sant, menar Jesper Strömbäck. Det kan antas att han inte inkluderar några alternativa medier i den ”seriösa” kategorin.

Hans tredje råd är att ta reda på vad det är för fakta som underbygger nyheten, och granska om dessa fakta stämmer. Att så kallade traditionella medier beslås med faktafel och uppenbar partiskhet med jämna mellanrum verkar dock inte ha nått fram till professorn – möjligtvis för att han inte följer alternativa medier.

Läs mer: Förtroendet för SVT och SR rasar

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag