Protester mot SD i Almedalen

  • Tisdag 1 jul 2014 2014-07-01
E-post 0

ALMEDALSVECKAN Under tisdagen anlände Nyheter Idag till Visby för att bevaka Almedalen. Det är Sverigedemokraternas dag och flera människor demonstrerar under dagen för mångfald och öppna gränser.

Det är något mulet väder men gott humör på besökarna. Sverigedemokraterna inledde dagen med att presentera nyheter om partiets valkampanjer inför valet i höst.

– Överlag kommer vår kampanj att vara ett SD som är väldigt aggressivt. Normalt sett så brukar vi vara ett parti som andra partier pratar väldigt mycket om och kampanjar emot, berättade Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna på en pressträff enligt SVT.

Motkampanjerna är i full gång

Det första Nyheter Idags utsända noterade i Visby var människor som på olika sätt demonstrerade för mångfald och mot Sverigedemokraterna. Även komikern Özz Nûjen kommer att hålla tal samtidigt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Özz har flera gånger uttryckt ett missnöje mot Sverigedemokraternas politik och detta är något han tänker adressera i sitt tal.

Nyheter Idag har även tidigare kunnat berätta att det är Socialdemokraterna som är med och finansierar Özz Nûjens framträdande på Sverigedemokraternas dag. Men engagemanget mot partiet slutar inte där.

Marscherade genom Visby

En konvoj med människor från olika partier, där även Socialdemokraterna ingick, marscherade för att demonstrera för öppna gränser och mot deportationer.

– Vad vill vi ha? Solidaritet!, skanderade tåget där Socialdemokraterna gick.

Några andra var mer rakt på i sina budskap, bland dem hittade vi Feministiskt Initiativ som hade en egen ramsa de ropade.

– Ut med rasisterna, in med feministerna, löd budskapet från FI.

Ett annat gäng var mer klassiska, de gick med en stor röd banderoll där det stod ”Inga rasister på våra gator”. Några sverigedemokrater syntes inte till i tåget, däremot stod det skånska regionrådet Jens Leandersson (SD) bredvid och tittade på. Samtidigt som någon skanderade om gränslöshet suckade Leandersson.

– Det enda som är gränslöst är dumheten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag