Publicerade fejkintervju med Schumacher – nu sparkas chefredaktören

Michael Schumacher. Bild: Aécio Neves – Wellington Pedro/Imprensa MG CC BY 2.0 / Restu20 CC BY-SA 4.0
  • Söndag 23 apr 2023 2023-04-23
E-post 0

I veckan publicerade den tyska tabloiden Die Aktuelle en artikel med en AI-genererad ”intervju” med Formel 1-legendaren Michael Schumacher. Artikeln ledde till ramaskri bland både media och fansen och nu sparkas chefredaktören för tidningen, rapporterar Deutsche Welle.

På fredagen gick mediagruppen Funke – som står bakom tidningen – ut med ett uttalande där de bad om ursäkt för artikeln och meddelade chefredaktören Anne Hoffmans avsked.

– Den här osmakliga och vilseledande artikeln borde ha aldrig ha funnits med. Den korresponderar inte på något sätt med den journalistiska standard som vi – och våra läsare – förväntar sig från en publicist som Funke, säger Funke-chefen Bianca Pohlmann i uttalandet.

På magasinets förstasida löd rubriken ”Michael Schumacher: den första intervjun”. I en mindre rubrik stod det sedan ”Det låter bedrägligt verkligt”.

Artikeln i sig fokuserade på den fara som artificiell intelligens utgör för media och klargjorde att tidningen skrev om en fejkad intervju med F1-världsmästaren som genererats med hjälp av AI.

I torsdags meddelade Schumachers familj att man planerar att stämma det tyska tidningsmagasinet.

2013 drabbades Michael Schumacher av en allvarlig hjärnskada i samband med en skidolycka i Frankrike. Den tyske Formel 1-legendaren och mångfaldige världsmästaren har sedan dess inte synts i offentligheten och inte heller gett några intervjuer.

Läs även: TV 4-reporter glömde block med ”Ebba Slebba” – pekade ut privatperson som fejk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag