TV 4-reporter glömde block med ”Ebba Slebba” – pekade ut privatperson som fejk

Faksimil TV 4/Twitter
  • Onsdag 2 nov 2022 2022-11-02
E-post 96

Bulletin har identifierat TV 4-reportern Anneli Megner Arn som den person som glömde ett anteckningsblock med bland annat texten ”Ebba Slebba” i riksdagens matsal. Megner Arn har tidigare pekat ut en privatperson som ett falskt påverkanskonto, något TV 4 tvingades dementera. TV 4 har inte kommenterat eller bekräftat Bulletins uppgift, men har tagit den aktuella reportern ur tjänst.

På fredagen uppmärksammades att en TV 4-reporter glömt kvar en anteckningsblock i riksdagens matsal där det stod skriver ”Ebba Slebba” samt anteckningar om energi och miljö.

Reportern har uppgett till sin arbetsgivare att ”Ebba Slebba” inte syftar på energiminister Ebba Busch (KD) utan tv-serien ”Ebba och Didrik”, en förklaring KD:s partisekreterare Johan Ingerö är skeptisk till.

Enligt TV 4 Nyheterna accepterar man reporterns förklaring om tv-serien ”Ebba och Didrik”, men stänger ändå av reportern från att bevaka politik eftersom det finns risk att deras tittare kommer uppfatta dem som partiska mot Ebba Busch.

– Jag vill vara tydlig och säga att jag tror på den berättelse som den här reportern har kommit med, att anteckningen refererar till tv-serien Ebba och Didrik. Men om vår publik uppfattar oss som partiska så måste vi agera för att skydda TV4 Nyheterna, säger Fredrick Malmberg till Journalisten.

Nu pekar Bulletin ut TV 4-reportern Anneli Megner Arn som anteckningsblockets ägare. Bulletin har fått tillgång ”till stora delar av det borttappade blocket” och kunnat jämföra anteckningar från blocket med ”namn, platser och ämnesområden som TV4-reportern varit involverad i”, samt en konsert i Köpenhamn som Megner Arn ska ha gått på.

Varken TV 4 Nyheterna eller Megner Arn har bekräftat eller kommenterat Bulletins uppgift.

Läs även: TV4 gjorde inslag om ”botar” – hängde ut en riktig person

Under 2018 års valrörelse kunde Nyheter Idag intervjua en person som av Megner Arn pekats ut som falskt påverkanskonto i ett inslag på TV 4 Nyheterna.

– Det är ganska jobbigt att gå till jobbet när halva kontoret sett på TV4 Nyheterna att man i själva verket är en rysk påverkansoperation, sade  Ronny Hellström till Nyheter Idag.

I inslaget som handlade om falska konton på sociala medier pekades Hellströms konto ut som suspekt, och Megner Arn ville ta reda på ”vem eller vilka” som låg bakom kontot genom att försöka ta kontakt med kontot.

När hon inte fick något svar kontaktade hon hans vänner istället, men ingen ville ge henne några kontaktuppgifter. Sedan försvann Ronny Hellströms Facebook-sida.

– Plötsligt när jag gick in på sidan så fanns den inte längre. Men vem som ligger bakom, det kan vara svårt att veta, sade Megner Arn.

Se TV 4:s inslag här:

Enligt Hellström ”försvann han” eftersom hade han blockerat Megner Arn. Detta då han inte var intresserad av att svara på hennes frågor.

– Det skulle vara roligt, om det drabbat någon annan än mig. Det är en så fullständigt absurd historia, dels hennes egen misstag när hon tror att hon ”kommit på” mig och tror sig kommit på något riktigt fuffens, sade han till Nyheter Idag.

TV 4 Nyheterna fick publicera en rättelse om inslaget i efterhand.

– I vårt inslag igår om botar kunde det uppfattas som att ett konto på Facebook var falskt. Så är inte fallet, utan en verklig person stod bakom kontot, sade programledaren.

Läs även: SR felciterade Ebba Busch på flera språk – nu kräver KD möte

Läs även: Markoolio stoppar hatlåt om Busch: ”Jag var själv en mobbare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag