Muslimsk hatstorm mot svenskt gaypar – påstås ha adopterat muslimskt barn

Genrebild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Picsea/Unsplash
  • Måndag 14 nov 2022 2022-11-14
E-post 101

Ett svenskt gaypar med två adopterade döttrar utsätts för en internationell hatstorm som drivs på av islamistiska influencers, rapporterar Sydsvenskan. Anledningen är att deras ena dotter heter ”Miriam”, vilket den islamistiska influencern Mustafa Al-Sharqawi menar är ”ett muslimskt namn”.

Det samkönade paret John och Johan Valencia har två adopterade döttrar. De driver Instagramkontot Pappapappadotter och har nyligen gett ut boken ”Miriam och den magiska tröjan”, och intervjuades med anledning av den i Aftonbladet.

– Vi vill ge andra barn en igenkänning i att det finns fler som lever liknande som de gör. Det kanske är fler barn som har två föräldrar av samma kön, eller har flera föräldrar som delar på föräldraskapet, sade John till Aftonbladet.

Läs även: Snecker (V) spred konspirationsteori om L: ”Vill tvångsomhänderta era tvååringar”

Men artikeln i Aftonbladet uppmärksammades av den egyptiska och muslimska influencern Mustafa Al-Sharqawi, som tidigare drivit konspirationsteorier om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn på sin Youtubekanal ”Shuounislamiya” (muslimska angelägenheter).

– Socialtjänsten kidnappar muslimska barn som sedan våldtas och misshandlas i behandlingshem, har Al-Sharqawi sagt till HD och Sydsvenskan tidigare i år.

Myndigheten  för psykologiskt försvar (MPF) pekade vid årsskiftet ut Al-Sharqawi  som drivande i desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst, en kampanj även det svenska partiet Nyans deltagit i och drivit på.

I sin kampanj har Al-Sharqawi anklagat svensk socialtjänst för olika lögner och konspirationer, och intervjun med John och Johan i Aftonbladet togs av Al-Sharqawi som bevis på att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn för att ge till homosexuella.

– Miriam, det är ett muslimskt namn, svenskar döper inte till Miriam, hävdar Al-Sharqawi i en film som spridits vidare av Qatar-baserade Al Jazeera och Turkiets nationella kanal TRT, samt på arabiskspråkiga Facebooksidor och nyhetssajter i Sverige.

Familjen Valencias sociala medier har därför översvämmats av hatiska kommentarer, berättar John.

– Det har rört sig om hundratals privata meddelanden och kommentarer med ett och samma budskap: Att man vill föra tillbaka vår dotter till där ”hon borde vara”, säger John Valencia till Sydsvenskan.

Men det finns ett problem med den lösningen: Miriam kommer från ett svenskt, kristet hem och vårdnadsöverflytten av Miriam har skett med den biologiska familjens samtycke.

– Det fanns ingen konflikt och alla var överens om att Miriam behövde en ny familj, säger John.

– Både jag och min dotter fick frågan om vi hade något emot att John och Johan tar hand om Miriam, säger Miriams biologiska mormor Anna Söderbäck.

– Vi försökte låta Miriam bo med sin mamma, men det gick inte. Hon behövde stöd. För mig är det viktigaste att man ser sina barn och gör det bästa för dem, fortsätter hon.

John och Johan har varit i kontakt med polisen som tittar på hotbilden mot familjen.

– Vi har båda varit öppna hela våra liv och aldrig blivit utsatta för något sådant. Det har varit både obehagligt och oroligt att få den här typen av propaganda riktad mot oss, säger John.

En av de kanaler som spridit vidare påståendet att Miriam är ett muslimskt barn som kidnappats av socialtjänsten är den Malmöbaserade sajten Aktarr som är en av de största svensk-arabiska nyhetsplattformarna i Sverige.

– Vi såg detta upprepas på stora kanaler och har i detta fallet brustit i vår faktakoll. Vi kommer nu gå ut med en rättelse och beklagar verkligen det som har skett, säger Kotada Yonus, ansvarig utgivare på Aktarr, till Sydsvenskan.

Läs även: S rasar efter väljartappet till Nyans: ”Spridit konspirationsteorier”

Läs även: Läxhjälpfuskande föreningar vägrar svara på reporterns frågor: ”Ni är SD! Rasister!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag