Rädda Barnen: Diskriminerande att ukrainare får åka gratis

Bild: bengt-re/CC BY 2.0
  • Onsdag 11 maj 2022 2022-05-11
E-post 325

KRONOBERG I Region Kronoberg får ukrainska flyktingar åka gratis i kollektivtrafiken. Det tycker Rädda Barnen är diskriminerande mot andra flyktingar, och menar att hjälpen borde gälla alla, rapporterar SVT.

I början av mars, kort efter att Ryssland invaderat Ukraina, beslutade trafiknämnden i Region Kronoberg att ukrainska flyktingar skulle få åka gratis i kollektivtrafiken.

Rädda Barnen tycker att det är bra att flyktingar får den hjälpen, men inte att den bara erbjuds ukrainare. Man går så långt som att kalla det för diskriminerande i en skrivelse till trafiknämnden.

– Man ska inte glömma att det kommer människor från andra krig och konflikter nu också, säger Maja Söderberg, volontärkoordinator på Rädda Barnen, till SVT.

Kronoberg är inte den enda regionen där ukrainska flyktingar får åka gratis i kollektivtrafiken.

Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden, säger till SVT att beslutet togs i ett krisläge som man inte var förberedda på. Hon påpekar att andra flyktingar får pengar från Migrationsverket.

Hjälpen till ukrainarna blir bara tillfällig och inom kort kommer de att få betala för sig som alla andra, meddelar Carina Bengtsson.

Läs även: Moderat JO-anmäls för gratis kollektivtrafik till ukrainare: ”Tragiskt”

Läs även: De välkomnar ukrainare på flykt: ”Ett antal stora skillnader”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag