Ramaskri efter läckta snusförslaget: ”Då lämnar vi EU”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Bild: EU-parlamentet CC BY 4.0 / Lisa Risager CC BY-SA 2.0 / Faksmil Twitter
  • Söndag 27 Nov 2022 2022-11-27
E-post 456

Det läckta förslaget från EU-kommissionen om att kraftigt höja punktskatten på snus väcker stor vrede i Sverige. Nu menar flera att det är dags att lämna unionen ifall förslaget skulle bli verklighet och på Twitter har #swexit börjat trenda. ”Jag är beredd att driva på för att Sverige ska lämna EU om det här blir verklighet”, skriver den liberale politikern Amir Jawad.

Det var Aftonbladet som på lördagskvällen kunde rapportera om EU-förslaget som – om det skulle gå igenom – hade inneburit en prishöjning på 34 kronor per dosa portionssnus och 62 kronor per dosa lössnus, jämfört med dagens priser.

Läs mer: EU vill tokhöja priset på snus

En som reagerar på nyheten är riksdagsledamoten Johan Hultberg (M).

”Om inte EU-kommissionen vill ha en #Swexit bör man hålla tassarna borta från det svenska snuset”, skriver han på Twitter.

Den liberale politikern Amir Jawad säger att han är redo att driva på för att lämna EU om förslaget blir verklighet.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal menar att det hela vore ett långfinger från EU till Sverige.

”Det är dessutom vanvettigt att inte eftersträva skademinimering i tobakspolitiken när snus och nikotinpåsar har avsevärt mindre hälsoskadliga effekter än cigaretter”, skriver hon.

Advokaten och kommunpolitikern Henrik Sundström (M) undrar varför EU-kommissionen vill bli hatad av svenskarna.

Det är heller inte bara svenska politiker som reagerar kraftfullt på det läckta EU-förslaget. Polisprofessorn och författaren Leif GW Persson meddelar i TV4 Nyhetsmorgon att han nu planerar att hamstra snus innan förslaget går igenom.

– Jag ska köpa på mig ett jättelager, säger han.

Han ger också tummen upp till finansminister Elisabeth Svantesson som på Twitter meddelar att regeringen kommer att gå emot de tilltänkta prishöjningarna.

– För en gångs skull stödjer jag regeringen. Oreserverat, säger GW.

Även andra kändisar rasar mot den planerade chockhöjningen. Däribland skådespelaren Dan Ekborg, som uppger att snusar ungefär en dosa om dagen.

– Höjer de priset med en krona till, då lämnar vi EU! säger han till Expressen.

Läs även: EU:s coronastödpaket röstas snart igenom i riksdagen: ”En av de enskilt största maktöverföringarna till Bryssel”

Läs även: (M)otstånd i våras – nu höjer regeringen skatten på öl, cigg och snus

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag