Rånade banken på sina egna pengar – blev folkhjälte och slapp undan med böter

  • Fredag 7 okt 2022 2022-10-07
E-post 113

Den 14 september stormade Sali Hafiz, 28, in på en bank i Beirut med en replika-pistol som hon använde för att råna baken – på sina egna pengar. Hafiz fick under vapenhot ut motstarande 12 000 dollar från sitt sparkonto, som hon skulle använda till sin systers cancerbehandling.

När bilder från hennes rån började spridas på internet blev Hafiz en folkhjälte i Libanon, som drabbats av en svår ekonomisk kris med skyhög inflation och en bankkris.

De libanesiska bankerna har infört ett stopp på uttag av utländska valutor, som måste konverteras till den libanesiska pundet, en valuta som tappat 95 procent av sitt värde under krisen.

Efter rånet överlämnade Hafiz sig själv till polisen, och har nu dömts till böter på en miljon libanesiska pund, vilket motsvarar omkring 7 500 svenska kronor, samt ett sex månaders reseförbud, rapporterar Metro UK.

Efter domen begav sig Hafiz till den rånade banken för att bekräfta sitt uttag från kontot.

– Vad sägs om att ge mig resten av mina pengar när det är lugnt så vi inte behöver gå igenom det här igen, ska Hafiz ha sagt enligt Metro UK.

Över ett dussin liknande rån där sparare tagit ut sina pengar under vapenhot har inträffat i Libanon under den senaste månaden. Flera banker har tvingats stänga på grund av rånen, och har öppnat igen med ökade säkerhetsåtgärder.

Läs även: Ögonvittnet om bankrånet i Åtvidaberg: ”De är ju klåpare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag