Rapport avslöjar antisemitismen på Malmös skolor: ”Det var ju arabiska elever som hade en vurm för Hitler”

Foto: Jorchr/Wikipedia
  • Måndag 22 feb 2021 2021-02-22
E-post

MALMÖ En färsk rapport visar att hatet mot judiska elever främst kommer från jämnåriga från Mellanöstern. De judiska eleverna hålls ansvariga för Israels politik i Israel-Palestina-konflikten av. Att koppla ihop Israel-Palestina-konflikten med Malmös judar är något socialdemokratiska toppolitiker tidigare gjort.

– Det skulle förebygga om judiska församlingen tog avstånd från Israels agerande i Gaza. Det skulle hjälpa jättemycket, tror jag.

Orden är Jamal El-Hajs, nuvarande riksdagsledamot för Socialdemokraterna, på en demonstration 2010, i en intervju med Skånska Dagbladet. Vid samma demonstration uppmanade han till bojkott av israeliska varor och hyllade partikollegan Ilmar Reepalus ”mod”. Reepalu har vid flera tillfällen varit i blåsväder för uttalanden om judar och Israel, bland annat när han ifrågasatte om en tennismatch mellan Sverige och Israel skulle spelas i Malmö.

Nu visar en ny rapport att Israel-Palestina-konflikten är central för antisemitismen i Malmös skolor. Rapporten visar dessutom att det inte bara är elever – framför allt arabiska elever med bakgrund i Mellanöstern och framför allt med kopplingar till palestinska områden – utan även skolpersonal som är antisemiter.

”Från ett par av informanterna kommer också specifikt berättelser om antisemitisk jargong i personalgruppen”, skriver rapportförfattaren Mirjam Katzin, forskare vid Lunds universitet. Katzin är även förtroendevald för Vänsterpartiet i Malmö.

Läs även: Vänsterpartist till SD-politikern: ”Jag betalar din resa tillbaka till Iran”

Katzins rapport består dels av en intervjudel där hon intervjuat skolpersonal och judiska barn och unga i åldrarna 10–20 år och dels av en enkät som skickades ut. Målet var att all skolpersonal i grundskolan och gymnasiet skulle få ta del av enkäten.

Katzin uppger att hon stötte på oväntat motstånd – bara 27 av 63 rektorer i grundskolan skickade enkäten vidare till sin personal.

Enligt rapporten finns det inom den judiska communityn i Malmö en informell lista på skolor där judiska elever inte kan gå.

”Judar håller sig ifrån vissa skolor, för att de inte känner sig säkra att gå på vissa skolor. Det finns som en lista över skolor som är okej för judar och inte. Egentligen är alla gymnasieskolor svartlistade utom några få, det är bara så. Man vet ju att det här med Israel/Palestina – man kommer ju få skit för det på de andra skolorna, det är så synd att det ska vara så”, säger en elev.

Rapporten innehåller flera citat från de intervjuade som pekar på hur arabiska elever helt öppet har en antisemitisk jargong.

”[…] Många kan ju, när man pratar med dem och diskuterar och så, går ju att nå. Men somliga sitter det djupt hos. Så en jude i Malmö är fienden. Alla judar är den stora fienden”, säger en annan skolpersonal.

Läs om:

– den antisemitiska jargongen

– de heilande arabiska eleverna

– förslaget om att blanda in Expo

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag