Rapport: Tiodubbling av våldsbejakande islamister i Sverige

Foto: Flickr
  • Torsdag 28 jun 2018 2018-06-28
E-post 1242

SVERIGE På torsdagen släppte Försvarshögskolan en ny rapport som visar att antalet våldsbejakande islamister i Sverige har ökat från 200 till 2 000 på tio år.

En tiodubbling på tio år – så snabbt växer den våldsbejakande islamismen i Sverige. Det visar en ny rapport som Försvarshögskolan har tagit fram på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och som presenterades under torsdagen.

– Samtidigt är det viktigt att poängtera att det fortfarande är en väldigt liten minoritet av den muslimska världen i Sverige, säger en av författarna, terrorforskaren Magnus Ranstorp, till Aftonbladet.

Rapporten visar att de radikala imamerna finns utspridda över hela landet och till exempel uppmuntrar sina följare att på olika sätt stödja terrorgruppen Islamiska staten.

– Men de är oftast ganska försiktiga, deras predikningar handlar oftare om levnadsregler och förhållningssätt till vårt öppna samhälle, säger Magnus Ranstorp.

Rekryterar på sociala medier

Salafism kallas en av de mer extremistiska grenarna inom sunni-islam; ”Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister”, som det står i rapporten. Salafistiska imamer predikar att rättrogna muslimer inte ska bli vänner med eller ens tycka om icketroende. De ska heller inte bli medlemmar i icketroendes samhällen och deras partier – Guds lag står över demokratin.

Salafister har enligt rapporten en stor närvaro på sociala medier, och på det sättet kan de skaffa sig fler följare. De talar också ofta på hemspråk, som svenska, vilket ger dem en fördel gentemot icke-salafister som predikar på arabiska, vilket många ungdomar inte fullt förstår.

– Vår studie visar att salafistisk informationspåverkan kan bidra till aktivt främjande av intolerans, diskriminering och hatbudskap mot andra grupper, framförallt mot judar och shiamuslimer, samt främja isolationistiska tendenser. Det är viktigt att analysera vilka salafistiska budskap och påverkansmetoder som dominerar i Sverige, för att kunna motverka antidemokratisk påverkan, säger Magnus Ranstorp om rapporten.

Läs även: Rapport: Tvååriga flickor tvingas bära hijab i Nyköping

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag