Raseri inför kvällens SVT Agenda – Statistik om invandrares brottslighet ska debatteras

Exempelvis festivalen We Are Sthlm väckte stor debatt om invandrares brottslighet. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 15 jan 2017 2017-01-15
E-post 6935

SVERIGE Ska Sverige föra statistik på människors bakgrund i samband med brottslighet? Den frågan ska debatteras ikväll i SVT Agenda mellan Mattias Karlsson (SD) och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Men på Twitter rasar debattörer över att frågan ens ska diskuteras. ”Kan nån förklara? Vad skulle sådan statistik användas till?”, frågar journalisten Sofia Mirjamsdotter på Twitter.

”Behöver Sverige ny statistik på hur stor del av brotten som begås av utlandsfödda?”, lyder kvällens frågeställning i söndagens SVT Agenda. Frågan ska debatteras mellan Sverigedemokraten Mattias Karlsson och kriminologen Jerzy Sarnecki. Men ämnet är känsligt, inte minst bland journalister, och på Twitter protesterar flera kända debattörer mot att SVT lyfter frågeställningen.

En av de som är djupt kritisk är Sofia Mirjamsdotter, journalist och ledarskribent.

”Kan någon förklara? Vad skulle sådan statistik användas till?”, frågar hon på Twitter.

Andra kritiker menar på Twitter att det i grunden handlar om rasbiologi att föra statistik på invandrares brottslighet. Några frågar sig även varför en politiker ska debattera mot en kriminolog. Nyheter Idag har talat med programledaren Anders Holmberg på SVT Agenda, men han avböjer att kommentera kritiken innan programmet har sänts.

– Jag kommenterar gärna det här efteråt, kanske eventuellt också på Twitter och så, förklarar Holmberg samtidigt som han poängterar att han inte haft tid att ta del av den kritik som förekommer i sociala medier.

Nyheter Idag har även talat med Mattias Karlsson (SD). Han menar att frågeställningen om att det skulle handla om rasbiologi bara är löjlig.

– Då har de i så fall en väldig märklig definition av begreppet ”ras”. Det man mäter är ursprungsland, inte etnisk tillhörighet på det sättet som de verkar mena, säger han.

Läs också: Tino Sanandaji kritiserar BRÅ för att de mörkar statistik om invandrares brottslighet

Riskerar inte detta att peka ut visa folkgrupper som mer kriminella än andra?

– Brottsligheten är högre inom vissa nationella grupper än andra. Men att göra en sådan här undersökning bidrar till att nyansera debatten och minska fördomar. Tyvärr är det en del som drar alla invandrare över en kam, men tidigare undersökningar visar att det är stor skillnad mellan olika invandrargrupper. Även om det i vissa grupper är många som begår brott, finns det ingen grupp där det är en majoritet som begår brott.

Även om statistiken om invandrares brottslighet inte längre redovisas av Brottsförebyggande rådet har nationalekonomen Tino Sanandaji ägnat ett helt kapitel åt att redovisa fakta och statistik i ämnet i sin nya bok ”Massutmaning”. Om du vill ta del av statistiken som Brå undanhåller kan du beställa boken här.

Debatten sänds i SVT Agenda klockan 21.15 i SVT 2.

Rätt eller fel att föra statistik på invandrargruppers brottslighet?
16218 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag