Raseri när advokat och C-politiker säger att 18-åring våldtäktsman hade ”maximal otur”

Bild: Centerpartiet Malmö/Genrebild
  • Onsdag 28 jun 2023 2023-06-28
E-post

En C-politiker och brottsmålsadvokat får hård kritik efter att hon i en radiodokumentär i P3 sagt att hennes 18-åriga klient, som dömts till fem år och tio månaders fängelse för en grov gruppvåldtäkt i Malmö, hade ”maximal otur”. Detta då han fyllde 18 bara dagar innan gruppvåldtäkten, medan hans omyndiga medbrottslingar dömdes till betydligt lägre straff.

– Hade detta hänt helgen innan så hade han, precis som de andra, fått en helt annan påföljd, säger Ewa Wressmark, vice ordförande för Centerkvinnorna Malmö, till P3 Krim.

I oktober förra året tog en ung kvinna en kvällspromenad i Malmö när hon kontaktades av ett gäng killar, som började förfölja henne. I parken vid Casino Cosmopol våldtogs hon oralt, vaginalt och analt av gänget.

Gruppvåldtäkten avbröts av polis, som grep fem unga män, mellan 15 och 18 år gamla, som misstänkta för grov våldtäkt. Två av de gripna är syriska medborgare.

I tingsrätten dömdes de misstänkta till olika straff utifrån deras ålder vid brottstillfället. En 15-åring dömdes till ungdomsövervakning, en 16-åring till 10 månaders sluten ungdomsvård, två 17-åringar till ett år och en månads sluten ungdomsvård vardera, och en 18-åring till 5 års fängelse. Dessutom dömdes gärningsmännen till att solidariskt betala 316 800 kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen överklagades till Hovrätten, som skärpte straffen för samtliga dömda. 15-åringen dömdes till 9 månaders sluten ungdomsvård, 16-åringen till ytterligare två månaders sluten ungdomsvård, de båda 17-åringarna till ytterligare tre månaders sluten ungdomsvård, och 18-åringen till ytterligare 10 månaders fängelse. Hovrätten höjde även skadeståndet till kvinnan med 50 000 kronor.

– Det var fråga om fem gärningsmän som delvis samtidigt och annars i en följd utsatte målsäganden för olika typer av samlag. Visst våld förekom. Dessa omständigheter gör att straffvärdet överstiger minimistraffet för grov våldtäkt, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson, ordförande i målet, i ett uttalande.

På tisdagen publicerade P3 Krim en radiodokumentär om gruppvåldtäkten. I den uttalar sig 18-åringens advokat Ewa Wressmark, som även är ledamot i Centerpartiets kretsstyrelse i Malmö och vice ordförande för Centerkvinnorna i Malmö, om sin klient som hon anser blivit alldeles för hårt straffad för den grova våldtäkten.

– Han är oerhört ledsen, verkligen ledsen, och arg och besviken över detta. Han fyllde 18 år fyra dagar innan den här händelsen. Han hade maximal otur, säger Wressmark och fortsätter:

– Hade detta hänt helgen innan så hade han, precis som de andra, fått en helt annan påföljd. Dessutom en straffskärpning i hovrätten, så är det här ju jättejobbigt, naturligtvis.

Wressmarks kommentarer får stark kritik av flera användare på Twitter.

Nyheter Idag söker Ewa Wressmark med frågor om hennes kommentarer. Vid denna artikels publicering har Wressmark ännu inte återkommit.

I en kommentar på hennes Facebook klargör Wressmark emellertid att hon anser att hennes klient är oskyldig till brottet.

”Det finns alltid två sidor av ett mynt. I detta fall är det verkligen så. Jag, och övriga försvarare, anser att det fanns rimliga tvivel och att det fanns ett alternativt händelseförlopp. Våra klienter ansåg det. Domstolarna tyckte annorlunda. Jag är övertygad om att min klient blev oskyldigt dömd” skriver Wressmark och fortsätter:

”Läs gärna domen, ta del av bevisningen från båda sidor, lyssna på argumenten och bilda dig sedan en uppfattning om det verkligen är så att det är ställt utom rimligt tvivel att de här killarna skyldiga.”

De fem dömda gärningsmännen hävdade i rätten att den unga kvinnan i själva verket hade sex med dem frivilligt.

Läs även: Polis avbröt gruppvåldtäkt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag