Rashid Musa: Koranbränning ska vara förbjudet

Rashid Musa. Foto: Youtube
  • Onsdag 9 Dec 2020 2020-12-09
E-post 6618

SVERIGE Rashid Musa tycker att koranbränning bör vara förbjudet. Med Bibeln är det dock en helt annan fråga, menar han.
– Kristendomen har ju en helt annan position i dag än islam har i Sverige, säger Musa.

Rashid Musa intervjuas i podcasten ”Hur kan vi” där han presenteras som lärare, debattör och skribent samt att han varit ordförande för Sveriges Unga Muslimer.

Ett av ämnena som kommer på tal är koranbränning – något som Musa tycker ska vara förbjudet.

– Hets mot folkgrupp är redan olagligt. Jag anser att när du bränner Koranen så manifesterar du någonting, och det är att du vill på något sätt använda din makt för att kunna stigmatisera en grupp människor i samhället. Det finns en rasistisk dimension i koranbränningen och det tycker jag att handlingen ska vara förbjuden, säger Musa.

– Om det finns en grupp människor som bränner Koranen i syfte att piska upp en stämning i samhället och för att propagera för en islamofobisk eller en rasistisk världsbild, då tycker jag att man ska lagföra just de personerna som utför just den handlingen.

Programledaren Navid Modiri ifrågasätter att det kan handla om rasism när islam är en religion och muslimer kan se ut hur som helst. Rashid Musa jämför med antisemitismen som kan drabba alla judar oavsett hur de ser ut.

– Det finns ju vita konvertiter, alltså vita svenskar som blir muslimer, men de tappar sin vithet så fort de blir muslimer. Om den vita kvinnan börjar ta på sig slöja så betraktas hon inte längre som ”vit”, hon betraktas i stället som muslim. Det påverkar ju hennes livsval och möjligheter och de märker det själva också, säger Musa.

– Vithet är något som konstant förändras beroende på var man bor, vilken tid man lever i och så vidare. Jag tror att många vita muslimer känner inte att de är direkt vita. Även om de är vita i hyn så kanske de känner att de tappar massa privilegier på grund av det, och de kan självklart utsättas för islamofobi också.

Bibelbränning inte lika illa

Navid Modiri återvänder till ämnet koranbränning och frågar Rashid Musa om det också borde vara förbjudet att bränna Bibeln. Där verkar Musa betydligt mer tveksam.

– Kristendomen har ju en helt annan position i dag än islam har i Sverige. Jag tror inte den är jämförbar. Båda är heliga skrifter men… Om islam var statsreligionen i Sverige och någon brände Koranen så tror jag inte det skulle klassas som hets mot folkgrupp, eftersom islam då är en statsbärande religion och att islam är den värdegrund som genomsyrar i det här samhället, säger Musa.

– Om kristendomen var en minoritetsreligion i det här landet och en grupp människor som var extremt utsatta, och det finns människor som vill utöka den utsattheten genom att bränna Bibeln, då hade vi haft ett case kring det. Allt handlar om var man befinner sig och hur samhället ser ut och så vidare.

För en månad sedan valde åklagaren Sofia Syrén att lägga ned förundersökningen kring koranbränningen i Malmö som ledde till våldsamma upplopp i slutet av augusti. Koranbrännaren hade inte gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp och ”att bränna en koran i sig är inte olagligt”, slog åklagaren fast.

Läs mer: Åklagaren slår fast: Inte brottsligt att bränna Koranen

Läs även: Löfvens nya kärnväljargrupp – utrikes födda: ”Överhängande risk att S blir ett rent bidragsparti”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag