Regeringen går mot Lagrådet – ensamkommande ska få ny chans att stanna

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 apr 2018 2018-04-12
E-post

SVERIGE Lagrådet har varit kritiskt till regeringens förslag att låta 9 000 ensamkommande få en ny chans till uppehållstillstånd, något Nyheter Idag tidigare rapporterat. Nu går regeringen vidare med förslaget ändå, erfar Sveriges Radio.

Förslaget innebär att ensamkommande som kom före den 25 november 2015, och fått vänta i 15 månader eller mer på Migrationsverkets beslut, ska kunna söka uppehållstillstånd igen för att studera. Cirka 9 000 så kallade ensamkommande, varav en stor andel kommer från Afghanistan, ska på det sättet ges en ny chans att stanna i Sverige.

Om förslaget skrev Lagrådet att ”gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”. Men regeringen går alltså vidare med det ändå.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har redan sagt att de tänker rösta ned förslaget, enligt Sveriges Radio. Regeringen behöver därför hjälp av Vänsterpartiet och Centerpartiet för att få en majoritet. Centerledaren Annie Lööf har sagt att man vill se en färdig proposition innan partiet tar ett beslut i frågan.

Läs även: Två tredjedelar av granskade ensamkommande i Storbritannien är vuxna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag