Regeringen kör över Oskarshamns kommun om kärnavfallslagret

Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 26 aug 2021 2021-08-26
E-post

SVERIGE Regeringen har godkänt utökad kapacitet för mellanlagret för kärnavfall i Oskarshamn. Men nu riktas kritik mot regeringen för avsaknaden av beslut om slutförvaringen.
– Ett misstroende ligger i vågskålen men först måste vi titta mer på detaljerna i beslutet, säger riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) till DN

Regeringen gav på torsdagen klartecken för utökad kapacitet för mellanlagret Clab i Oskarshamn att ta emot utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

– Regeringen har idag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika att kärnkraften får stänga ner 2024, berättar miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) för TT.

Men Svensk Kärnkraftshantering AB (SKB) hade önskat att regeringen samtidigt hade tagit beslut om företagets ansökan om att bygga slutlig förvaring i Forsmark.

Både ansökan om mellanlagret i Oskarshamn och slutlig förvaring för kärnbränsle i Forsmark inkom för tio år sedan, rapporterar Sveriges Radio.

Läs även: Kärnkraftsbist – staten tvingas nödhandla reservkraft

Beslutet att dela upp besluten om mellanlager och slutlager har upprört många i Oskarshamns kommun. Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson från Oskarshamn säger att det handlar om en konflikt mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i hur man ska hantera frågan.

– Det är oacceptabelt att man tillåter sig att bryta det kommunala vetot för att hålla ihop sin regering och kör över en enskild kommun, säger han till Dagens Nyheter.

Bäckström Johansson menar att det kan vara tal om att väcka misstroende mot Bolund.

– Ett misstroende ligger i vågskålen men först måste vi titta mer på detaljerna i beslutet, säger han.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi från Oskarshamn säger kunna tänka sig att stödja ett missförtroende mot Bolund ifall det skulle bli aktuellt.

– Det viktigaste för mig är när ett beslut om slutförvar kan komma. Om Per Bolund skulle fällas och avgå, då ska en ny miljöminister till, och den risk jag ser är att beslutet om slutförvaret fördröjs ytterligare. Därför kommer jag att läsa igenom regeringsbeslutet noga och reflektera över bästa vägen framåt, säger Naraghi till DN.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) har sedan tidigare vänt sig emot att regeringen delar upp frågan om mellanlager, inkapslingsanläggning och slutförvar.

Erlandsson anser det vara av största vikt att regeringen tar ett beslut omgående gällande slutförvar. Till DN säger han att Oskarshamn varken är eller ska bli ett slutlager.

– Det är ett historiskt beslut att statsmakten kör över en kommun som har tagit ett stort nationellt ansvar i en sån oerhört viktig fråga för landet. Regeringen har valt att inte lyssna på remissvaren och rekommendationerna från kommuner, länsstyrelser och expertmyndigheter, säger Andreas Erlandsson.

Liberalerna har beslutat sig för att anmäla Bolund till riksdagens konstitutionsutskott för hanteringen av lagringsfrågan. De är däremot inte för en misstroendeomröstning.

– Den här frågan är så allvarlig att jag inte alls har förtroende för Per Bolund men jag vet också att den regering han sitter i har majoritet i riksdagen, så det är ingen idé att sätta igång processer som man vet att man kommer att förlora, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till DN.

Många har kritiserat regeringens hantering av lagringsfrågan på sociala medier. Bland annat annonserade Chang Frick en namninsamling från företaget Svensk Kärnkraft AB:

Läs även: Rekordhögt stöd för utbyggnad av kärnkraft

Läs även: KTH-forskare om kärnkraft: ”Självklart att det är dit det måste gå” för att minska fossila utsläpp

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag