Regeringen kritiska till att skolföretag etablerar sig i Saudiarabien – Trots att de bjudit samma skolföretag på handelsresa till just Saudiarabien

Foto: Wikipedia & Foto: Sven Pernils / Nyheter Idag
  • Fredag 29 sep 2017 2017-09-29
E-post 500

STOCKHOLM Regeringen är kritiska till att skolföretag, som de bjudit med på handelsresa till Saudiarabien, nu etablerat sig i Saudiarabien, vilket bekostas med hjälp av de skattepengar som skolföretagen erhållit från Sverige. Förvirringen kan förklaras med att regeringsrepresentanterna inte kommunicerar med varandra. Det tror Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson. 

Svenska skattepengar används av skolföretag för att etablera verksamhet utomlands. Bland annat använder Kunskapsskolan skattemedlen för att etablera sig i Saudiarabien.

LÄS ÄVEN: Friskoleföretagen etablerar sig i Saudiarabien – För svenska skattepengar

Regeringens civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger sig vara kritisk mot att Kunskapsskolan använder skattemedlen de fått av staten till att etablera sig i Saudiarabien.

Nu visar det sig dock att regeringen i själva verket bjudit med Kunskapsskolan på en av sina handelsresor till just Saudiarabien. Det avslöjar Aftonbladet. 

Med på regeringens handelsresa var ägaren till Kunskapsskolan, Peje Emilsson. Han uppger för att Aftonbladet att han snart ska återvända till Saudiarabien samt att han bjöd landets utbildningsminister på lunch förra veckan. Enligt Emilsson har Kunskapsskolan erhållit mycket hjälp från svenska näringsdepartementet.

Han tycker det är märkligt att civilminister Shekarabi kritiserar kunskapsskolan med bakgrund av att regeringen bjöd in skolföretaget och dessutom, via näringsdepartementet, stöttar deras etablering i den islamistiska konungadikturen.

– Han har inte all fakta klart för sig, det händer ju att de jobbar i silos. Regeringen jobbar men kanske inte pratar med varandra så mycket. Jag utgår ifrån att han inte varit informerad, säger han, säger Emilsson till Aftonbladet. 

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, är kritisk.

Sjöstedts Vänsterparti säger sig vilja ha ett förbud av vinster i välfärden, men har samtidigt gått med på den socialdemokratiska regeringens förslag om att tillåta vinster i välfärden, upp till sju procent av insatt kapital. Han tycker att regeringen är hycklare.

Han säger att det är möjligt att kritisera användandet av svenska skattepengar för att etablera skolor i Saudiarabien, samtidigt som man gör just det, men att det inte kan betraktas som något annat än just ”hyckleri”.

Moderaterna och ”Liberalerna” har också uttalat sig. De ser inga som helst problem med att de skattesubventionerade skolföretagen använder svenska skattemedel till att etablera sig i Saudiarabien.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag