Regeringen lägger 360 miljoner på boenden åt ensamkommande barn med utvisningsbeslut

Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Ensamkommande flyktingbarn demonstrerar i Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 7 mar 2018 2018-03-07
E-post 3734

SVERIGE Våren 2017 sade Stefan Löfven: ”Har man fått avslag ska man lämna landet”. Mindre än ett år efter det uttalandet presenterar hans regering en satsning på 360 miljoner kronor för boenden – bland annat för de som fått utvisningsbeslut.

360 miljoner kronor, eller 120 miljoner kronor per år i tre år, avsätter regeringen till att ge husrum åt ensamkommande, ofta med utvisningsbeslut, uppger Dagens Nyheter. Sex olika organisationer, bland dem Röda korset, Rädda barnen och Stadsmissionen, delar på bidraget.

Pengarna ska bland annat gå till att ge hemlösa så kallade ensamkommande barn ett härbärge för natten.

– Vi vill arbeta effektivt mot hemlöshet bland unga vuxna. Det är en växande grupp, inte minst för att det kom väldigt många ensamkommande barn och unga under hösten 2015, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) till Dagens Nyheter.

Bolund påminner om att hoppet inte är ute för de så kallade ensamkommande barnen som har fått utvisningsbeslut. De har ett ”kryphål” för att ändå kunna få stanna.

– När det gäller gruppen ensamkommande som har fått avslag på sin asylansökan, så har ju
regeringen redan lagt fram ett förslag där man får en ny chans till uppehållstillstånd om man
studerar, säger Per Bolund.

Så sent som för några veckor sedan så gick finansminister Magdalena Andersson ut i ett Facebook-inlägg med tuffare migrationsretorik och skrev att vi inte ska ”ha svängdörrar in i Sverige”.

Även statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon har vid olika tillfällen pratat om en strikt ordning inom migrationspolitiken. Fritzon konstaterade under hösten 2017 att det inte var möjligt att göra några undantag för enskilda grupper eller länder när det gäller asyl. Några veckor senare presenterade regeringen ett förslag om undantag för vissa ensamkommande.

Läs mer: Internkonflikt i Socialdemokraterna om afghaner

Tycker du att det är rätt prioriteringar av regeringen?
3591 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag