Regeringen vill införa obligatorisk Sverigekurs för migranter

Bild: Surface/Unsplash
  • Tisdag 12 dec 2023 2023-12-12
E-post 0

På tisdagen tillsätter regeringen en utredning om att införa en så kallad ”Sverigekurs” för migranter. Integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) säger till SVT att kursen bland annat ska lära ut samhällskunskap, jämställdhet, religionsfrihet, föreningsfrihet och tolerans.

– Kommer man till Sverige ska man vara välkommen, men man förväntas att lära sig svenska, och anstränga sig för att förstå de grundläggande svenska värderingarna, säger Pehrson.

Redan i dag finns erbjuds kurser i samhällsorientering för nyanlända, men de är inte obligatoriska och kvaliteten kan variera mellan olika kommuner. Tanken är att den nya kursen ska var likadan i hela landet.

Den nya kursen ska också vara obligatorisk, kopplas till bidrag och ersättningar och avslutas med ett prov. Den som inte deltar ska heller inte få bidrag och ersättningar.

– Det här handlar i grunden om att människor lättare ska kunna starta sina egna liv, komma i jobb och bidra till att bygga Sverige tillsammans som oss andra, säger Pehrson.

Läs även: Regeringen vill få fler att återvandra

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag