Regeringen och SD sänker skatt på snus

Bild: kallerna/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 7 sep 2023 2023-09-07
E-post 0

Regeringen och Sverigedemokraterna kommer sänka skatten på snus med 20 procent från och med 1 november nästa år, rapporterar SVT Nyheter.

Skattesänkningen motsvarar en prissänkning på omkring 3 kronor för en dosa snus, och ska delvis finansierar med en skattehöjning på den skadligare rökningen, motsvarande omkring fyra kronor per paket.

– Betydligt fler svenskar snusar än röker, och min misstanke är att det är på det sättet på grund av att de hälsovådliga effekterna av snus är mindre än av cigaretter, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD, till SVT.

”Vitt snus” och andra tobaksfria produkter omfattas inte av förslaget.

– Tobaksfritt snus har en annan skattesats redan i dag som är betydligt lägre, så därför har vi inte sett någon anledning till att sänka den ytterligare, säger Oscar Sjöstedt.

Regeringen stoppar även en uppräkning av tobaksskatten enligt konsumentprisindex vid årsskiftet. Samtidigt kommer tobaksskatten höjas med en procent efter ett beslut av den förra regeringen.

Läs även: Sköna beskedet: Ingen tokhöjning av snusskatten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag