Sköna beskedet: Ingen tokhöjning av snusskatten

Bild: kallerna/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 28 nov 2022 2022-11-28
E-post 20

Ett förslag från EU-kommissionen om att tokhöja skatten på snus har fått svenska snusare att rasa under helgen. Men nu kommer EU-kommissionen med ett lugnande besked: det blir ingen tokhöjning av den svenska skatten på snus, rapporterar SVT Nyheter.

– Sverige har ett undantag sedan EU-inträdet när det gäller försäljningen av snus. Det förslag som vi arbetar på just nu kommer inte att ändra den situationen eftersom snusförsäljning inte är tillåten utanför Sverige, säger Dan Ferrie, talesman i skattefrågor, på EU-kommissionens dagliga pressträff i Bryssel på måndagen.

– Sverige kommer alltså att fortsatt ha full frihet att sätta sina skattesatser och tariffer för snus, fortsätter Ferrie.

Tidigare har både finansminister Elisabeth Svantesson (M) och EU-kommissionären Ylva Johansson (S) varit kritiska till förslaget som lagts fram av den italienska EU-kommissionären Paolo Gentiloni.

– Jag har pratat med den ansvariga kommissionären Gentiloni idag och förklarat de orimliga konsekvenserna för det svenska snuset, sade Johansson till Aftonbladet på söndagen.

Bland de svenskar som rasat mot det läckta förslaget märks skådespelaren Dan Ekborg.

– Höjer de priset med en krona till, då lämnar vi EU! säger han till Expressen.

En annan känd kritiker av förslaget är kriminologen Leif GW Persson, som välkomnar det nya beskedet.

– Det var välkommet. Det är dyrt nog som det är, säger Leif GW Persson som snusat sedan 1963, till Expressen.

Läs även: Ramaskri efter läckta snusförslaget: ”Då lämnar vi EU”

Läs även: EU vill tokhöja priset på snus

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag