Regeringen ska stoppa sosselotterier

Bild: Dylan Nolte/Unsplash
  • Fredag 28 apr 2023 2023-04-28
E-post 0

Regeringen och Sverigedemokraterna har enats om att ta fram ett förslag som ska förbjuda partipolitiska lotterier, rapporterar Expressen. Förslaget riktar sig framförallt mot Socialdemokraterna, som drar in stora pengar från sina A-lotterier.

Socialdemokraterna hade den i särklass största budgeten inför 2022 års val, och bakom försprånget ligger intäkterna från partiets lotterier.

Under år 2021 tjänade Socialdemokraterna hela 152 miljoner kronor från lotteriverksamheten, vilket motsvarade nära hälften av partiets samlade intäkter, som uppgick till 340 miljoner kronor under 2021.

Samma år uppgick Moderaternas samlade intäkter till 136 miljoner, varav 9 miljoner kronor kom från lotteriförsäljning.

Enligt Expressens uppgifter planerar regeringen att tillsätta en utredning med uppgift att ta fram ett förslag som förbjuder partipolitiska lotterier. Meningen är att förbudet ska gälla just lotteriverksamhet som är knuten till politiska partier, utan att det drabbar idrottsrörelsen eller kulturverksamheter.

Initiativet har lyfts av Sverigedemokraterna, men enligt Expressens regeringskällor finns det en samsyn mellan Tidöpartierna i frågan.

Det planerade förbudet motiveras med att det är olämpligt att politiska partier bedriver lotteriverksamhet på grund av de negativa konsekvenser spelande kan ha, samt att spelintäkterna inte lever upp till kravet på transparens i partifinansieringen eftersom man inte vet vem det är som som köper lotterna.

Läs även: S tvingar bort kommundirektör i Botkyrka – ville gå till botten med ABF-kupp enligt uppgift

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag