S tvingar bort kommundirektör i Botkyrka – ville gå till botten med ABF-kupp enligt uppgift

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Onsdag 19 apr 2023 2023-04-19
E-post 0

Det nya S-styret i Botkyrka kommun, som kom till makten efter en kupp iscensatt av en ABF-vänlig fraktion mot kommunstyrelsens tidigare ordförande Ebba Östlin, köper ut kommundirektör Leif Eriksson. Enligt uppgift till Aftonbladet tvingas Eriksson bort för att han ville gå till botten med ABF-kuppen och därför inte passar med det nya styret.

I januari röstades Ebba Östlin (S) bort som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka av det egna partiet i en röst-kupp iscensatt av en ABF-vänlig fraktion.

Östlin låg bakom beslutet att stänga ned ABF:s fritidsverksamheter i kommunen efter uppgifter om att drogförsäljning och annan kriminalitet pågick i lokalerna.

Läs även: Uppgift: Gängkriminellt kopplade var med och kuppade bort Östlin (S)

Enligt uppgift till Aftonbladet ska gängkriminellt kopplade personer varit närvarande på mötet då Östlin röstades bort av nyligen värvade S-medlemmar.

En utredning som partidistriktet genomfört har kommit fram till att föreningen inte har infiltrerats av gängkriminella.

I mars röstades Emanuel Ksiazkiewicz (S) fram som ny S-ledare i kommunen på Socialdemokraternas årsmöte i Botkyrka, och Ebba Östlin tvingades lämna alla poster. Nu köper det nya styret även ut kommundirektör Leif Eriksson.

– Vi har en gemensam överenskommelse helt enkelt om att Leif Eriksson lämnar helt enkelt som kommundirektör efter en diskussion som vi hade i dag, säger Ksiazkiewicz till Aftonbladet.

Enligt uppgift till Aftonbladet tvingas Eriksson bort på grund av att han velat gå till botten med ABF-affären. Redan förra året ska det ha skickats ett anonymt brev till samtliga politiker i Botkyrka kommunfullmäktige, med krav på att Leif Eriksson skulle sparkas.

Emanuel Ksiazkiewicz säger att man inte köper ut Eriksson för att han anses tillhöra Östlin-fraktionen.

– Nej, det handlar inte alls om det, utan det handlar om vilka förutsättningar vi har att kunna samarbeta framgent och vad som är bäst för Botkyrka.

Läs även: Släktingar till ABF-anställda kuppade bort Östlin

Läs även: Östlin (S) avgår – S avfärdar uppgifter om gängkriminell infiltration

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag