Regeringen skickar 150 miljoner i humanitärt stöd till Gaza

Bild: Regeringen.se
  • Torsdag 2 nov 2023 2023-11-02
E-post

Regeringen har beslutat att skicka ett humanitärt stödpaket på 150 miljoner kronor till Gaza, som ska gå till bland annat mat, vatten, drivmedel och mediciner. Pengarna ska gå via FN-organisationer som Unicef och Världslivsmedelsprogrammet samt Internationella Röda korset.

– Det vi ser nu är en humanitär kris som drabbar Gaza, vi matas dagligen med hjärtskärande beskrivningar, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) på en pressträff på torsdagen enligt Svenska Dagbladet.

Pengarna ska betalas ut skyndsamt och läggs ovanpå de 560 miljoner kronor som redan är budgeterade till Palestina för 2023.

Sedan Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober har regeringen beslutat om att pausa allt utvecklingsbistånd till de palestinska områdena, men det humanitära biståndet har fortsatt.

– Svenska biståndsmedel ska bara gå till seriösa organisationer som tydligt tar ställning mot Hamas terror. Vad gäller det humanitära biståndet är och förblir Sverige en stor givare, säger Forssell.

Läs även: EU-kommissionen stoppar bistånd till Palestina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag