Regeringen slopar målet om EU:s lägsta arbetslöshet – skyller på M-KD-budgeten

Ylva Johansson (S). Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 23 jan 2019 2019-01-23
E-post 1798

SVERIGE Den nya S-MP-regeringen ger upp målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) beror det på förändrade förutsättningar, som att M:s och KD:s budget röstades igenom.

Ända sedan Socialdemokraternas partikongress 2013 har Stefan Löfven sagt att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men när Löfven gav sin regeringsförklaring på måndagen nämndes inte målet, rapporterar Sveriges Radio. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) förklarar varför.

– Förutsättningarna är förändrade, dels så styr vi nu på en budget som har beslutats av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Och dels så har vi en överenskommelse tillsammans nu mellan fyra partier, och just nu är vi inne i arbetet i hur den ska genomföras och tolkas, säger hon till Sveriges Radio.

Arbetsmarknadsministern menar att den nya M-KD-budgeten innebär nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken. M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson köper dock inte regeringens ursäkt.

– Det är väldigt magstarkt. Jag tycker det är klädsamt när ministrar tar ansvar för sin politik, och den förra regeringen med Ylva Johansson i spetsen har ju misslyckats med sitt arbetslöshetsmål, säger Svantesson.

– Att skylla på en budget som har gällt i tre veckor, det är ju minst sagt magstarkt.

Johan Ingerö, policyansvarig på KD:s partiledarstab, är också kritisk till Johanssons förklaring och menar att målet varit dödsdömt under en längre tid.

Läs även: Sverige faller i EU-listan över lägst arbetslöshet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag