Sverige faller i EU-listan över lägst arbetslöshet

Magdalena Andersson (S). Foto: regeringen.se
  • Lördag 3 Nov 2018 2018-11-03
E-post 299

STOCKHOLM Trots att Socialdemokraterna gick till val 2014 på att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU, har den svenska arbetslösheten minskat långsammare än i övriga EU. Enligt Magdalena Andersson beror detta på att ”fler söker sig ut på arbetsmarknaden”.

Sedan förra valet ha Sverige tappat flera platser på listan över EU-länder med lägst arbetslöshet, rapporterar Europaportalen.

År 2014 låg Sverige på 14 plats på listan, men i år hamnar Sverige på plats 18 med en arbetslöshet på 6,5 procent, inte långt ifrån EU-genomsnittet på 6,7.

Sverige har i genomsnitt fallit en plats per år under den rödgröna regeringen. Detta trots att Socialdemokraterna gick till val år 2014 med målsättningen att Sverige till år 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet.

Läs även: SCB: Hög arbetslöshet bland utomeuropeiskt födda med låg utbildning

Enligt finansminister Magdalena Andersson beror den negativa utvecklingen på att ”många fler söker sig ut på arbetsmarknaden”. Men Andersson vill inte svara på frågan om målsättningen var klokt vald.

– Jag tror att jag som en minister i en övergångsregering inte ska recensera tidigare regeringars mål, sade Magdalena Andersson till Europaportalen.

Den aktuella listan toppas av Tjeckien med 2,3 procent, följt av Tyskland, Polen, Nederländerna och Ungern. Högsta arbetslösheten i EU har Grekland med 19 procent, följt av Spanien, Italien, Frankrike och Kroatien.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag