Regeringen svänger – Skriver inte på kärnvapenförbud

Faksimil: Aljazeera
  • Onsdag 20 sep 2017 2017-09-20
E-post 1216

NEW YORK Sveriges regering svänger i frågan om huruvida man ska verka för en kärnvapenfri värld. Tidigare har utrikesminister Margot Wallström sagt att regeringen ämnat att skriva på FN-konventionen som innebär ett kärnvapenförbud. Idag signerade 51 stater konventionen. Sverige avstod. 

Sveriges regering har tidigare sagt sig vara villiga att skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Idag skrev 51 medlemsstater i FN på konventionen, men svenska regeringen avstår.

Utrikesminister Margot Wallström har vid tidigare tillfällen sagt att regeringens inställning till kärnvapen varit välkänd sedan länge och menat att regeringen fört en linje för kärnvapenförbud.

Sverige var en av de 122 medlemsstater i FN som röstade för det förhandlingsresultat som legat till grund för FN-konventionen.

Den senaste tiden har rapporter kommit om påtryckningar från Washington där USA varnat Sverige att inte skriva på kärnvapenförbudet. Även andra NATO-länder har utövat påtryckningar mot Sverige och gjort det tydligt för regeringen att Sveriges försvarssamarbeten med NATO-länderna kommer att försvåras om Sverige skriver på FN-konventionen.

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Svenska regeringen, som tidigare varit en röst för en kärnvapenfri värld, uppger sig vilja avvakta eftersom man vill undersöka och analysera konventionen innan man tar beslut om huruvida man kan skriva på den eller inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag