Regeringen tvingar bort Tullverkets GD

Bild: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons/Tullverket
  • Torsdag 22 feb 2024 2024-02-22
E-post 0

Tullverkets Generaldirektör, socialdemokraten Charlotte Svensson, tvingas lämna sin post, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

Skälet till att Svensson tvingas gå uppges vara att ”Tullverket är en av de viktiga myndigheter som befinner sig i frontlinjen av det brottsbekämpande arbetet” där regeringen lägger om politiken, varför man ser ”ett behov av en ny ledning för myndigheten.”

Charlotte Svensson är en ämbetsman och politiker som varit statssekreterare åt flera socialdemokratiska ministrar, inklusive Magdalena Andersson på finansdepartementet och Anders Ygeman på justitiedepartementet.

Mellan 2017 och 2018 var hon statssekreterare åt dåvarande justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, varefter hon utsågs till GD för Tullverket.

På posten har Svensson utsatts för hård kritik. I augusti 2022 riktade 23 gruppchefer inom Tullverket hård kritik mot ledningen och Charlotte Svenssons ledarskap.

”Vi upplever att Generaltulldirektören har ett genuint ointresse för sin personal och vi tvivlar starkt på hennes lojalitet mot Tullverket, medarbetarna och Sverige”, skrev gruppcheferna bland annat i ett internt brev enligt Expressen.

”Ett coachande ledarskap implementeras överhuvudtaget inte från Generaltulldirektörens sida vilket också lett till den totala låsningen ute i verksamheten. Detaljstyrningen gör att alla medarbetare är livrädda för att begå minsta misstag och därmed låser de sig själva vid arbete ute på linjen” skrev de vidare.

I november 2023 kom en ny omgång kritik mot Svensson från hennes anställda. Den gången handlade kritiken om det försämrade säkerhetsläget för anställda med en allt starkare och farligare organiserad brottslighet.

– Majoriteten av de stora sändningarna med narkotika har spårsändare på sig. Det innebär att den organiserade brottsligheten har minutövervakning var lasten befinner sig, berättade en uppgiftslämnare för Expressen.

Trots detta ska kontrollenhetens personal många gånger fått stå ensamma och obeväpnade med stora, värdefulla narkotikabeslag i flera timmar innan polisen kom till platsen.

– Vi har gjort åtskilliga påpekningar om detta och anmälningar kring vår arbetsmiljö, utan åtgärder och nu har alla vi i personalen fått nog, sade en annan källa till tidningen.

Svensson och Tullverkets ledning fick också kritik för att man försökt tysta larmen, genom att inte diarieföra de interna mejlen – vilket gör att de inte omfattas av offentlighetsprincipen – samt genom att uppmana de kritiska att inte tala med media.

”Genom att blotta Tullverkets problem utsätter man sig själv för en risk” skrev en verksjurist med hänvisning till sekretessen.

– Det är exakt den sårbarheten som vi har påpekat under lång tid, utan att någonting hänt. Nu diarieför de inte våra brev för att innehållet inte ska komma ut och uppmanar oss att vara tysta, sade en källa till Expressen.

– Den här kritiken kommer från gruppcheferna inom kontrollavdelningarna, de är otroligt viktiga för oss och gör strålande resultat, det vill jag att de ska förstå och jag tycker det är synd att det här ska gå genom media och att vi inte lyckats med dialogen, sade Svensson till Expressen.

När Svensson nu tvingas avgå får hon emellertid beröm av finansministern för sitt arbete.

– Charlotte Svensson har gjort flera viktiga insatser för Tullverket, inte minst genom att stärka det underrättelsebaserade arbetet. Nu behöver en ny ledning ta vid som kan genomföra det arbetet med nya perspektiv, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Charlotte Svensson blir nu generaldirektör i Regeringskansliet med ansvar för en utredning om kommunernas möjligheter att göra bakgrundskontroller inför och under en anställning, medan överdirektören Johan Norrman blir vikarierande generaltulldirektör fram till posten har tillsatts med en ny ordinarie generaltulldirektör.

Läs även: Tullverket i uppror mot S-chef

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag