Tullverket i uppror mot S-chef: ”Tvivlar starkt på hennes lojalitet mot Tullverket, medarbetarna och Sverige”

Bild: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons/Tullverket
  • Tisdag 30 aug 2022 2022-08-30
E-post 322

Tidigare S-toppen Charlotte Svensson utsätts för mycket hård kritik i ett brev som undertecknats av 23 gruppchefer i Tullverket, där Svensson varit generaldirektör sedan 2017. Gruppcheferna skriver bland annat att hon inte prioriterar jakten på narkotika och vapen, och att man ”tvivlar starkt på hennes lojalitet mot Tullverket, medarbetarna och Sverige

Charlotte Svensson har varit generaldirektör för Tullverket sedan 2017, och har tidigare varit planeringschef åt tidigare statsminister Göran Persson, statssekreterare åt dåvarande finansminister Magdalena Andersson med ansvar för skatt- och tullfrågor och statssekreterare hos dåvarande inrikesministern Anders Ygeman med ansvar för Regeringskansliets krishantering och krisberedskap.

Nu har 23 gruppchefer inom Tullverkets kontrollenhet i region syd undertecknat ett brev med svidande kritik av S-toppens arbete som chef för Tullverket, något Sydsvenskan var först med att rapportera.

Bland annat skriver man att Svensson ”ett genuint ointresse för sin personal” och att man ”tvivlar starkt på hennes lojalitet mot Tullverket, medarbetarna och Sverige”. 

Svensson anklagas bland annat för att ha en detaljstyrande ledarstil som gör medarbetarna rädda för att begå misstag, och för att inte prioritera jakten på vapen och narkotika.

Läs även: Tullverket har svårt att stoppa vapensmuggling – ber om mer personal

”Inför stundande val är budskapet från sittande regering att vi skall vända på varenda sten för att bekämpa brottsligheten i Sverige. Vår uppfattning är att vår ledning snarare lägger stenarna på hög och hoppas på att ingen vänder på dem och ser problemen”, skriver gruppcheferna, som avslutar brevet med att ”Tullverkets nuvarande utveckling är en stor fara för Sverige”.

– Jag tolkar det som att man har skrivit en del av det här i affekt. Men det är jätteviktigt för mig att fånga upp och få en tydligare bild av de problem som medarbetarna upplever, säger Charlotte Svensson till Expressen.

Svensson nekar till att Tullverket inte prioriterar jakten på vapen och narkotika.

– Kontrollarbetet är ett av våra kärnuppdrag för Tullverket. Mitt viktigaste mål är att vi ska kunna göra fler kontroller på flera platser under fler av dygnets timmar, säger Svensson, som även menar att ”kritiken bitvis är osaklig mot mig som person”.

Läs även: Jimmie Åkessons vallöfte om Dan Eliasson: ”Ska inte vara på någon position i någon myndighet överhuvudtaget”

Läs även: Dömdes för att ha smugglat pistoler till Sverige – släpptes trots det fri – nu misstänks han för mordbrand i Ljungskile

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag