Regeringen: Utred dem som semestrar i hemländer

Bild: Sveriges riksdag/FT Bild
  • Tisdag 4 apr 2023 2023-04-04
E-post 0

Personer som semestrar i hemlandet trots att de fått uppehållstillstånd i Sverige på grund av en hotbild i samma land bör få sina tillstånd utredda. Det menar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
– Det handlar om att identifiera allt fusk, säger hon till Expressen.

Enligt migrationsministern har arbetet med att identifiera fusket varit ”extremt eftersatt” under tidigare regeringar.

Därför skärper nu regeringen politiken på området och vill riva uppehållstillstånden för dem som gett falska uppgifter. Migrationsverket har fått i uppdrag att utreda ärendet.

– Uppdraget är bredare än hemresor, det handlar om att identifiera alla typer av fusk. Det verkar som att det finns ett omfattande fusk med studerande som inte kommer hit för att studera utan för att göra andra saker, säger Malmer Stenergard.

Det mest uppseendeväckande är dock om Sverige har gett folk skydd och det därefter framkommer att de inte har något skyddsbehov, menar migrationsministern.

– Det tror jag många är upprörda över, säger hon.

Hur utbrett fusket är säger Malmer Stenergard att hon inte kan uttala sig om förrän Migrationsverket redovisar utredningen i juni. Uppdraget gavs till myndigheten i december.

På Twitter säger Moderaterna att ”felaktigt beviljade uppehållstillstånd bör dras tillbaka”.

Läs även: Migrationsministern toksågar Annie Lööf: ”Representerar väldigt mycket av det vi måste förändra”

Läs även: Raseri mot Malmer Stenergaard efter Lööf-kritik: ”Nytt lågvattenmärke”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag