Regeringen utreder ”snabbspår” för kärnkraft

Bild: Skärmdump regeringen.se
  • Torsdag 2 nov 2023 2023-11-02
E-post

Regeringen tillsätter en utredning om att skapa ett ”snabbspår” för ny kärnkraft, meddelar flera av regeringens ministrar under en pressträff på torsdagen.

– Vi behöver ta bort hinder, underlätta och främja nybyggningen av kärnkraft, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) enligt Expressen.

Den 9 augusti i år höll klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) en pressträff där hon bland annat sade att tio nya reaktorer behöver byggas under 2030- och 40-talet.

– Regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talet, sade hon enligt TT.

Senare drogs emellertid pressmeddelandet till pressträffen in, och Ebba Busch pressekreterare Daniel Liljeberg skrev till Aftonbladet att ”regeringen har inte fastställt mål eller bedömning på den detaljnivån”. 

Läs även: Regeringen backar om kärnkraft

Pourmokhtari, liksom minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD), var även på plats under torsdagens pressträff om kärnkraften.

– Kärnkraften har en central och avgörande roll för vår klimatomställning, säger Romina Pourmokhtari enligt Expressen.

Den utredning som tillsätts ska i flera delar som ska se över de lagtekniska hinder som finns mot kärnkraft idag, som tillståndsprövningen av kärnkraftsreaktorer och ansökningsavgift som betalas till Strålsäkerhetsmyndigheten när en ny reaktor byggs.

Målet är att kostnaden för att bygga en ny reaktor, som idag ligger runt 100 miljoner kronor, ska pressas ned. 

Den särskilda utredaren Pernilla Sandgren ska redovisa resultaten senast december 2024. 

Läs även: SD vill ha statlig kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag