Regeringen vidtar åtgärder mot islamistiska LVU-kampanjen: ”Sverige kidnappar inte barn”

Bild: Regeringen.se
  • Fredag 3 feb 2023 2023-02-03
E-post

Den islamistiska kampanjen om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn har spridit sig som en löpeld i sociala medier och på senare tid återigen blossat upp. Nu vidtar regeringen åtgärder för att stoppa ryktesspridningen.
– Sverige kidnappar inte barn, säger Ulf Kristersson på en pressträff under fredagen.

LVU-kampanjen mot Sverige har pågått under en längre tid men har på senare tid vunnit ny kraft. Enligt regeringen började desinformationskampanjen i december 2021 och sker på en systematiserad nivå.

– Det handlar väldigt ofta om familjer som sprider och får hjälp att sprida bilder och filmer som hävdar att socialtjänsten i Sverige kidnappar muslimska barn. Bokstavligt talat, säger Kristersson.

– Svenska staten kidnappar inte barn. Varken muslimska barn eller några andra barn. Vi diskriminerar inte barn heller. Tvärtom är jag nog rädd att det finns barn som får mindre stöd och hjälp än vad de skulle ha fått annars, fortsätter statsministern.

Skyddade personuppgifter och rätt till ordningsvakter

För att få ett slut på ryktesspridningen vidtar regeringen nu fyra olika åtgärder för att motverka kampanjen. Bland annat kommer Myndigheten för psykologiskt försvar få resurser för att bemöta de kampanjer som sprids mot Sverige.

Läs även: Myndighet varnar för humor på nätet

Därtill får Socialstyrelsen i uppdrag att motverka ryktesspridning mot socialtjänst, både på hemmaplan i Sverige men också i utlandet med hjälp av Svenska institutet.

Den tredje åtgärden är en stärkt lagstiftning för att skydda offentliganställdas personuppgifter så att de inte ska utsättas för hot eller påtryckningar.

– Det fjärde och det sista är att vi kommer införa rätt att också använda ordningsvakter inne på socialkontor för att skydda personalen. Den rätten finns inte idag, säger Kristersson.

Myndigheten till stöd för trossamfund involverad

På pressträffen medverkar också socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Waltersson Grönvall meddelar att utöver Svenska institutet kommer även Myndigheten till stöd för trossamfund att få i uppdrag att motverka desinformationskampanjen.

– Vi vet att mycket av den här desinformationen riktar sig aktivt mot svenska muslimer. Och därför får just denna myndighet ett liknande uppdrag, säger socialtjänstministern.

– Jag vill vara väldigt, väldigt tydlig med att det här handlar om påverkan mot Sverige från utländska aktörer och alltså inte om att övervaka den legitima debatt som sker som en del av opinionsbildningen i en demokrati, tilläger hon.

Läs även: Westerholm: Islamistiska kampanjen mot Sverige är större än någonsin

Läs även: Muslimsk hatstorm mot svenskt gaypar – påstås ha adopterat muslimskt barn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag