Regeringen vill slopa regler som hindrar kärnkraft

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 9 jun 2023 2023-06-09
E-post 0

Regeringen föreslår att de regler som hindrar utbyggnad av ny kärnkraft i Sverige slopas. Det handlar om bestämmelsen i miljöbalken som säger att ny kärnkraft endast får byggas på platser där det redan finns kärnkraft. Regeringen föreslår även att den bestämmelse som begränsar antalet aktiva reaktorer till tio tas bort.

– Elektrifieringen är helt avgörande för den gröna omställningen. För att klara våra högt ställda ambitioner krävs mer ren elproduktion. Nu tar regeringen viktiga steg mot att möjliggöra fler kärnkraftverk på fler platser. Med mer kärnkraft kommer vi få ner utsläppen, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett uttalande.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger att ”utsläppen i Sverige ska ner hela vägen till noll”.

– Kärnkraften ger inga utsläpp och är en dessutom nödvändig del i den energimix som behöver byggas upp för att genomföra den gröna omställningen, säger Pourmokhtari vidare.

Energi- och näringsminister Ebba Busch säger att regeringen påbörjat bygget av ett robust och leveranssäkert elsystem.

– Tidigare politiska beslut har aktivt bekämpat satsningar på ny kärnkraft. Nu fattar vi beslut efter beslut som banar väg för fossilfri el där den behövs, när den behövs. Det är så vi säkrar billig el till hushållen, stärker svensk konkurrenskraft och når våra klimatmål, säger Busch.

Läs även: Strandhäll avfärdar kärnkraft: ”Gamla vattenkokare med livsfarligt avfall”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag