Strandhäll avfärdar kärnkraft: ”Gamla vattenkokare med livsfarligt avfall”

Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0/Sveriges riksdag
  • Lördag 3 jun 2023 2023-06-03
E-post

Socialdemokraterna visar tecken på att svänga mot en mer kärnkraftsvänlig linje, vilket sågas av tidigare klimat- och miljöminister Annika Strandhäll. I ett inlägg på Facebook kallar hon kärnkraftförespråkare som partikollegan Mikael Damberg för ”bakåtsträvare och extremister” och avfärdar kärnkraften som ”gamla vattenkokare med livsfarligt avfall”.

Svensk kärnkraft har blivit allt mer populär sedan nedläggningarna av flera reaktorer visar hur viktig den är för Sveriges elförsörjning, och nyligen har Socialdemokraterna visat tecken på att svänga i frågan vilket anses avgörande för att ny, svensk kärnkraft ska komma till stånd.

– Jag tror man behöver ladda ny kärnkraft. Jag tror att man också kommer att behöva effekten av kärnkraften, för att när kärnkraften väl faller ut, blir för gammal, så är det svårt att se att den helt ska ersättas av annat, sade partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg i Svenska Dagbladets podd Utfrågningen nyligen.

Tidigare klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) visar emellertid inga tecken på att svänga i kärnkraftsfrågan. I ett inlägg på Facebook avfärdar hon kärnkraft som ”gamla vattenkokare med livsfarligt avfall vi inte kan ta hand om” och sågar kärnkraftförespråkare som ”bakåtsträvare och extremister”.

”Kärnkraften tillgodoser en del av dagens energibehov – det är vi överens om, men den gradvisa omställningen på kort och lång sikt måste vara genom förnyelsebar energi” skriver Strandhäll som istället förespråkar havsbaserad vindkraft.

Läs även: S svänger om kärnkraften: ”Mer lönsamt än tidigare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag