Regeringens stödpaket sågas från vänster till höger: ”Täcker inte ens prisuppgången i mars”

Bild: Regeringen.se
  • Måndag 14 mar 2022 2022-03-14
E-post

”En stor besvikelse”, ”Skyddar inte Sveriges familjer från prischockerna”, ”Folkets hus-Berlusconi”. Kritiken är hård från vänster till höger mot regeringens förslag till stödpaket till svenska hushåll. I stödet ingår ett engångsbidrag på max 1 500 till bilägare och en skattesänkning för diesel och bensin på 1,3 kronor litern.

På en pressträff måndagen presenterade finansminister Mikael Damberg regeringens föreslagna stödpaket till svenska hushåll för att mildra prischockerna på drivmedel och elektricitet.

I stödpaketet ingår bland annat ett engångsbidrag till bilägare på 1 000 kronor, med 500 kronor extra till de som bor i vissa gles- och landsbygdsområden och gäller för endast en bil per privatperson.

Skatten på diesel och bränsle kommer även sänkas tillfälligt med 1,30 per liter från 1 juni till 31 oktober.

– Det här är ett kraftfullt åtgärdspaket på både kort och lång sikt, säger finansminister Mikael Damberg (S) enligt Sveriges Television.

Läs även: Svensk livsmedelsförsörjning riskerar att slås ut – den globala livsmedelskrisen förvärras

Damberg säger att de höga priserna på drivmedel och el främst beror på Ryssland och invasionen av Ukraina.

– Prisuppgångarna som vi har sett under en längre tid är på grund av Rysslands agerande och de kraftiga prisuppgångarna vi nu ser på energi och drivmedel är direkt relaterade till den ryska invasionen, säger Damberg.

I stödpaketet ingår även ytterligare 3,9 miljarder kronor i klimatbonus för de som köper främst elbilar och en tillfällig höjning av bostadsbidraget för barnfamiljer mellan juli och december i år. Det föreslagna stödpaketet väntas kosta 14 miljarder kronor.

Fredrik Björkman, politikreporter på Dagens Industri, skriver på Twitter att han fått bekräftelse från regeringskansliet att engångsbidraget till bilägare även kommer gå till den som äger en elbil.

Regeringens föreslagna stödpaket får hård kritik från både vänster och höger. Nooshi Dadgostar skriver på Twitter att förslaget inte skyddar svenska familjer från prischocken på drivmedel.

”Man måste kunna ta sig till jobbet utan att bli ruinerade” skriver Dadgostar och framhåller istället V:s förslag om ”ett pristak på 18 kr/l för bensinen vid pump”.

”Skattesänkningen täcker alltså inte ens prisuppgången i mars månad” skriver Sverigedemokraterna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kallar förslaget för ”en stor besvikelse”, i synnerhet för att reduktionsplikten inte reduceras.

Även andra än partiledare och partier sågar det föreslagna stödpaketet ur olika perspektiv.

Läs även: KD: Sänk dieselpriset med 9 kronor

Läs även: Så har Ryssland stöttat europeiska miljörörelser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag