Regeringskrisen: Inget besked kommer idag

Kom inget besked på onsdagen. Foto: Christoffer Othén
  • Onsdag 26 jul 2017 2017-07-26
E-post 29

STOCKHOLM Först under torsdagen väntas den rödgröna regeringen lämna besked om hur de ska agera efter Allianspartiernas utspel om att rikta misstroendevotum mot tre statsråd. Det spekuleras öppet i flera medier om att regeringen kan vara beredd att avgå.

Trots att regeringen suttit i krismöte under stora delar av onsdagen kommer inget besked i dag. Istället väntas en pressträff under torsdagen vid 10-tiden. Utanför Rosenbad har ett stort journalistuppbåd förgäves direktsänt och rapporterat under dagen i väntan på ett besked.

– Vi har inte bråttom med det här, säger Odd Guteland, presschef i statsrådsberedningen till Aftonbladet.

Källor inom regeringen uppger för Aftonbladet att regeringen är beredda att avgå och låta M-ledaren Anna Kinberg Batra regera landet fram till valet. Ett annat scenario är att regeringen beslutar om ett nyval, trots att det bara är ett drygt år kvar till ordinarie val.

Läs också: Regeringen kan falla: ”Potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång”

Den pågående regeringskrisen är en direkt konsekvens av den omfattande IT-skandal som omger Transportstyrelsen. Känsliga uppgifter som rör rikets säkerhet kan ha röjts för främmande makt. Trots att flera ministrar i den rödgröna regeringen var medvetna om säkerhetshaveriet valde de att inte informera statsministern. Detta har i sin tur varit grunden för Alliansparternas beslut om att fälla tre statsråd i regeringen.

Nyheter Idag följer händelseutvecklingen och rapporterar kontinuerligt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag