Regeringstjänsteman sprider näthat mot poliser: ”All cops are bastards!”

Foto: Holger Ellgaard / Skärmdump från Facebook
  • Torsdag 12 jul 2018 2018-07-12
E-post 901

SVERIGE Fredrik von Malmborg, kansliråd på miljö- och energidepartementet, har skrivit ”ACAB!” i en kommentar på Facebook, vilket betyder ungefär ”alla poliser är svin”. Efter hård kritik har han raderat kommentarerna, och i ett automatiskt mejlsvar meddelar han att han är ledig.

Som Samhällsnytt och även Flashback var först med att uppmärksamma har Fredrik von Malmborg, högt uppsatt tjänsteman på miljö- och energidepartementet, uttryckt sitt ogillande mot poliser på Facebook genom att bland annat skriva ”ACAB!” – ”all cops are bastards!”.

Kanslirådet skrev det som en kommentar till att polisen inte satte stopp för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter under Almedalsveckan. I ett inlägg hänvisade författaren och debattören Henrik Arnstad till en paragraf i grundlagen som hade gjort det möjligt, och där uppstod en diskussion om varför polisen inte tillämpade den lagen.

Fredrik von Malmborg skriver då sin kommentar: ”Fega jävla poliser. 1312! ACAB!”. (1312 omtolkat i bokstäver blir just ACAB.) Han får då mothugg av Henrik Arnstad som skriver att han har träffat många poliser som är ”sanna och övertygade demokrater”. von Malmborg svarar att han ”har lite för många dåliga erfarenheter av poliser i grupp”.

Har tagit ledigt

När även andra ifrågasätter hans smutskastning av poliskåren skriver han att ”’Inte alla poliser’ verkar vara det nya ’inte alla män'”. Han menar att vissa enskilda poliser kan vara bra men att det finns ”strukturella problem inom poliskåren och inte minst dess ledning” då man tillåter Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera.

På Twitter har bland annat Katerina Janouch reagerat på uttalandet. ”Alla får givetvis uttrycka sig som de vill men hat mot svensk poliskår från människor i maktposition är det sista vi behöver just nu”, skriver hon. Fredrik von Malmborg själv verkar ha raderat sitt Twitterkonto efter kritiken och även tagit bort sina kommentarer på Facebook.

Nyheter Idag har sökt honom via regeringens växel men får då veta att han är sjuk och att han på måndag går på semester. Därefter har vi skickat våra frågor till hans mejladress, och får då ett automatiskt svar där det står att han redan nu är ledig, trots att semestern är planerad från och med nästa vecka.

Våra frågor till Fredrik von Malmborg

* Varför har du, som det verkar, raderat dina kommentarer och ditt Twitterkonto?
* Står du fortfarande för dina kommentarer om poliskåren?
* Vad menade du med "ACAB"?
* Vad säger du till poliser som inte tycker att en regeringstjänsteman ska uttrycka sig på det viset?

Läs även: Vänsterpolitiker: ”Samvetslösa damer” utnyttjar afghanpojkar via Facebookgrupp

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag