Region Värmland hånas efter inlägg: ”Hur många wokepoäng kan Du hitta?”

Bild: Pixabay / Faksimil Instagram
  • Onsdag 26 okt 2022 2022-10-26
E-post

På söndagen publicerade Region Värmland en illustration på Instagram om så kallad ”samamning”, vilket enligt regionen är när båda föräldrar ammar barnet. I sociala medier är det nu många som kritiserar och skojar till det om inlägget.
– Jag tycker det är bra att vi har en hälso- och sjukvård som aktivt försöker nå ut till alla delar av befolkningen, säger Hedvig Bergenheim, kommunikationsdirektör på Region Värmland, till Expressen.

Bilden i fråga föreställer en barnmorska i slöja som frågar föräldrarna till ett nyfött barn – som båda har kvinnobröst – vem det är som ska amma, varpå båda föräldrarna räcker upp handen.

Därefter följer en text där det bland står att ”det finns starka normer kring amning”.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Region Värmland (@regionvarmland)

På Twitter är det många som gör satir av bilden. Däribland Per Lindgren, som har podcasten God Ton tillsammans med den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Lena Malmberg i Medborgerlig Samling kallar det hela för en ”identitetspolitisk straight flush”.

Den nyblivne riksdagsledamoten och trebarnspappan Rashid Farivar (SD) passar också på att skämta om bilden.

Region Värmlands kommunikationsdirektör Hedvig Bergenheim försvarar emellertid illustrationen och tycker att den har tagits ur sitt sammanhang.

– Inlägget syftade till att öka kunskapen om samamning. Det är en liten målgrupp som är i fokus för det, men å andra sidan har vården ett uppdrag att jobba jämlikt. Man ska nå ut till väldigt många olika människor, säger hon till Expressen.

Hon tillägger att om man läser hela inlägget blir det ”ganska tydligt” vad bilden handlar om.

Illustrationen till inlägget har gjorts av RFSL. I ett mejl till Nya Wermlands-Tidningen skriver Anna Nordqvist, sakkunnig i familjefrågor, följande om teckningen:

”Bilden är tänkt att föreställa ett samkönat kvinnopar, men kan även vara öppen för fri tolkning kring personernas könsidentitet”.

Läs även: Woke serietidning med bisexuell Stålmannen läggs ned – sålde uselt

Läs även: Hårda woke-regler för regeringsanställda – bör erkänna över 100 kön

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag