Reinfeldt står fast vid jobb till 75 – tar själv ut statsministerpension

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Torsdag 22 Nov 2018 2018-11-22
E-post 5292

SVERIGE I en intervju i Expressens Dina Pengar säger Fredrik Reinfeldt att han står fast vid det uttalande han gjorde 2012 om att vissa kan behöva jobba tills de blir 75 år. Själv har han tagit ut en så kallad statsrådspension trots att hans företag har tjänat miljoner.

Det var i en intervju för Dagens Nyheter som dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lyfte fram idén att vissa kan behöva vänta med att pensionera sig tills de blir 75 år. Han menade också att man måste vara beredd att byta jobb under sitt arbetsliv.

– Reaktionerna var väldigt starka och ifrågasättande av politiska motståndare. Delvis kanske för att det uppfattades som att jag sa höjd pensionsålder, när jag sa att låta oss börja med de som vill och kan och som är motiverade att ändra sitt mentala riktmärke till 75, säger Reinfeldt i programmet Dina Pengar.

Den 53-årige före detta Moderatledaren, som numera jobbar som föreläsare och rådgivare, bekräftar att han fortfarande står fast vid det kontroversiella uttalandet.

– Ja, eftersom vår medelålder stiger fort och vi får ett allt längre livslängdsantagande för stora grupper. Det talas om att hälften av de som föds idag kommer att leva tills de är 100 år gamla. Pensionssystemet är inte ett trolleri, de år vi jobbar ska finansiera de år vi inte jobbar, som förskola, utbildning och pensioner. Då kan inte ekvationen blir att färre jobbar och fler lever av det arbete som finns kvar. Det här gäller inte bara i Sverige, utan i hela den utvecklade världen.

Reinfeldt har tidigare uppmärksammats för att han tog ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor i månaden efter att han avgick som statsminister. Detta samtidigt som han höll föreläsningar för 100 000 kronor i timmen. Miljonintäkterna gick in i hans företag och han tog inte ut någon lön, vilket innebar att han slapp göra avdrag på avgångsvederlaget.

Läs även: Reinfeldt till attack mot DN – förmedlar en ”för mörk” bild av verkligheten

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag