Reinfeldt: USA kan bli diktatur om Trump blir omvald

Bild: Faksimil SVT
  • Onsdag 2 sep 2020 2020-09-02
E-post 1715

Moderaternas tidigare partiledare och Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt hävdar att Donald Trump är ett hot mot den amerikanska demokratin, och att risken finns att han omvandlar USA till en diktatur om han blir omvald. Men Reinfeldt fick mothugg av Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, i en debatt i tisdagens Aktuellt.

I Aktuellt tyckte Reinfeldt att ”Donald Trump har mycket diktatorns fasoner”.

– Han kräver blind lydnad, han accepterar inte oberoende domstolar, han accepterar inte att statstjänstemän tjänar befolkningen istället för att vara blint lojala till honom, han kväser all intern opposition i sitt eget parti, han respekterar inte fria och oberoende medier, och han rör ihop familjens och sin egen privatekonomi med det ämbete han har, sade Reinfeldt.

Läs även: Berggren: Konspiratorisk Reinfeldt har fel om Trump

– Du talar till och med om en diktatur här alltså? sade Aktuellts programledare Lotta Bouvin-Sundberg.

– Jag menar att han själv har reflexer som går i den riktningen, och det brukar man säga att det finns andra återhållande institutioner som balanserar, sade Reinfeldt som menade att det finns en ”alternativ verklighetssyn” i USA som går i linje med vad Trump står för.

Som motdebattör hade SVT bjudit Johan Ingerö, även han är kritisk till Trump. Bland annat tyckte Ingerö att Trumps sätt att uttrycka sig och att hantera sina motståndare ”är fullkomligt förkastligt”.

–  Ja, han är lynnig. Han är oberäknelig, han är bitvis omdömeslös. Men om vi säger att den amerikanska demokratin är hotad, vad vi säger då är att den amerikanska tryckfriheten är hotad, pressfriheten är hotad, rätten att gå och rösta är hotad, och det stämmer ju inte, sade Ingerö.

Reinfeldt höll inte med, och menar att Trump försöker göra sig till en slags ”enväldig kung”.

–  Den där konstitutionen är från 1788, och var ju modern för sin tid, men jag menar att det grundlagsfäderna mest av allt ville undvika, nämligen att få en sån här enväldig kung som de hade sett i Europa, det är det vi har fått i Donald Trump. Han har detta synsätt att han styr enväldigt, kräver blind lydnad och agerar via sin familj. Och han har på det sättet tänjt gränserna för presidentmakten, sade Reinfeldt.

På Twitter kommenterades Fredrik Reinfeldts och Johan Ingerös debatt.

Mattias Sjödin, M-twittrare, kommenterade Reinfeldts citat om ”blind lydnad” genom att länka till en debattartikel där Reinfeldt uppges ha sagt följande till den moderata riksdagsgruppen: ””Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra min politik. Det är det priset ni får betala för att vara här.”

Läs även: Här firar Reinfeldt med Demokraternas Joe Biden och ger besked: Moderaterna kommer inte stötta Trump

Läs även: Attacken från svenska regeringspartiets talesperson på Trump: ”Vidrigt litet as”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag