Rekordmånga oskyldiga ihjälskjutna i gängkrig

Foto: Pixabay
  • Fredag 29 dec 2023 2023-12-29
E-post 0

År 2023 går mot sitt slut, och det förra året ser ut att behålla rekordet för antal skjutvapenmord, med 63 dödsskjutningar jämfört med 53 i år. Men år 2023 ser ut att slå ett annat, dystert rekord, nämligen antal ihjälskjutna personer som saknar koppling till gängkriminalitet.

Av de 53 som hittills skjutits ihjäl i år tros hela 12 stycken sakna kopplingar till gängkriminalitet, alltså var femte ihjälskjuten person, rapporterar TT.

Det handlar om personer som träffats av förlupna kulor, oskyldiga som misstagits för eller befunnit sig i sällskap med måltavlor men också människor med släktband till gängkriminella.

Flera föräldrar och mer avlägsna släktingar har mördats i den våldsvåg som tog fart i Stockholm och Uppsala efter julhelgen 2022 och kopplas till konflikter med och inom det kriminella nätverket Foxtrot.

I mars år sköts en man ihjäl i sitt hem i Tullinge söder om Stockholm. Han är far till en 25-årig man vars namn och bild publicerats i tv-programmet Efterlyst några timmar tidigare.

Den 25-årige mannen var misstänkt för att ha avlossat skott mot en bostad som tillhör anhöriga till nätverket Foxtrots dåvarande ledare Rawa Majid i en pågående konflikt mellan Foxtrot och Dalennätverket.

Redan följande natt dödas två kvinnor i ett misstänkt brandattentat mot en lägenhet i Alby i södra Stockholm. Enligt uppgifter i medier hade lägenheten koppling till en gängkriminell man.

Den 7 september skjuts en en kvinna i 60-årsåldern ihjäl i sitt hem i Uppsala-stadsdelen Gränby. Kvinnan är mamma till Ismail Abdo, tidigare allierad med Rawa Majid, och inleder ett nytt gängkrig inom nätverket Foxtrot, ett gängkrig där flera släktingar och andra oskyldiga mördas och utsätts för skottlossning och bombattentat.

Mellan den 20 januari och 27 september sker dessutom sju så kallade ”felskjutningar”, där offren inte varit måltavla för skotten.

Flera av de misstänkta för årets gängmord har varit minderåriga, i vissa fall på flykt från ungdomshem. Även mordoffren har i många fall varit varit minderåriga.

– Det finns flera saker med det här året som sticker ut negativt. Då tänker jag bland annat på att trenden med yngre förövare och offer verkar ha accelererat, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, till Dagens Nyheter.

– Och ovanligt kraftiga sprängningar. Där vi faktiskt har haft ett dödsfall vid en detonation mot ett bostadshus, som är den vanligaste typen av sprängning. Vi har aldrig haft ett dödsfall tidigare, fortsätter Gerell.

Kriminologen Camila Salazar Atías, verksam på Fryshuset och även socialdemokratisk ersättare på utbildningsnämnden i Stockholm stad, tror att det kan finnas ett samband mellan det större antalet ”felskjutningar” och att förövarna är yngre.

– Misstagen har varit fler i år och det är nog kopplat till att det har varit yngre utförare som har varit inblandade, säger han till DN.

Läs även: Pappa död, mamma och barn skadade när oskyldig familjs bostad attackerades i gängkriget

Läs även: Uppgift: 17-årig bombman fick stryk av Bandidos

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag