Rekordmånga svenska pass försvinner trots ny lag

Tullgräns på Skeppsbron i Stockholm. Bild: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons
  • Onsdag 25 Dec 2019 2019-12-25
E-post 2210

Trots att en ny lag som började gälla 2016 skulle göra det dyrare och svårare för dem som tappat bort sitt pass att få ut ett nytt försvann rekordmånga svenska pass år 2018, enligt opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell.

Lagen innebar att man inte längra kan hämta ut mer än tre pass på fem år, och när den började gälla sade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman till Expressen att den nya lagen skulle stoppa missbruket av svenska pass.

– Därmed stoppar vi kraftigt det missbruk av svenska pass som har funnits. Det är också så att om du tar ut ett tillfälligt pass makuleras det ordinarie passet, sade Ygeman.

Enligt Ygeman skulle det bli både tuffare och dyrare för den som slarvat bort sitt pass.

– Men det är det pris man får betala för att vi ska kunna hindra att terrorister använder svenska pass, sade Ygeman till Expressen.

Läs även: Falska svenska adresser säljs på ryskspråkig sajt

Men Rebecca Weidmo Uvell har begärt ut statistisk från polisen om försvunna pass som visar att det försvinner mer svenska pass än någonsin, tre år efter att lagen infördes.

Enligt statistiken som Uvell publicerar försvann 63 500 pass år 2018, vilket är den högsta noteringen enligt statistiken som går tillbaka till 2008. Det är också 2 000 fler försvunna pass än år 2016, när lagen infördes.

År 2019 har 59 200 svenska pass försvunnit enligt statistiken. Men då har man inte räknat in pass som försvunnit under december månad.

Uvell publicerar också statistik över antal utfärdade svenska pass från 2008 till 2019. Enligt den statistiken har flest svenska pass, 1 673 000, utfärdats år 2018.

Läs även: Uppgifter: Ytterligare en utländsk politiker lurar svenska staten på pengar – skriven i Sverige

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag