Rekordstort tillslag mot människohandel och organiserat tiggeri i Sydsverige

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 5 dec 2017 2017-12-05
E-post 1595

SVERIGE Ännu ett tillslag mot organiserat tiggeri har genomförts av den svenska polisen. Denna gång rör det sig om en bulgarisk liga som haft sin bas i Växjö och som tjänat miljonbelopp på att lura hit människor och tvinga dem att tigga. 
– Det kan vara ett av de största ärendena hittills i Sverige när det gäller den här typen av brott, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronoberg på en presskonferens under tisdagen. 

Polisen har genomfört en av sina största insatser mot människohandel. En bulgarisk liga har förmått ett tjugotal individer att tigga ihop pengar i Sverige. Pengarna, som uppges vara i miljonklassen, har sedan smugglats ut från Sverige.

– Det kan vara ett av de största ärendena hittills i Sverige när det gäller den här typen av brott, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronoberg på en presskonferens under tisdagen. 

Flera simultana räder har genomförts mot olika platser i södra Sverige, bland annat i Kronobergs och Kalmars län. Tio personer har, i Sverige, omhändertagits för människohandeln och det organiserade tiggeriet. Sex av dessa personer är anhållna, de andra fyra är hämtade till förhör. Ett tjugotal individer har förmåtts tigga, men bra många fler brottsoffer har förekommit i utredningen, uppger Loeffel.

Med hjälp av bland annat vilseledande information lurade tiggeriorganisatörerna hit människor och tvingade dem att tigga.

Tre misstänka människohandlare har också gripits i Bulgarien, vars polismyndighet samarbetet med den svenska. Ett samarbete som fungerat bra enligt svenska polisen.

Ligans bas har varit belägen i Växjö.

LÄS ÄVEN: Organiserade tiggeri – Nu dömds de till fängelse och utvisning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag