Rektor på utpekad skola sågar Linnéa Claeson: ”Hon förstärker situationen”

Bild: Faksimil google streetview/Viktor Gårdsäter/Creative Commons CC BY 3.0 Linnea Claesson
  • Torsdag 6 dec 2018 2018-12-06
E-post 982

HÄRNÖSAND En föreläsning för gymnasieungdomar urartade i kaos när killar skrek ut sitt hat mot bögar och kvinnor, enligt Linnéas Claesons krönika i Aftonbladet. Men nu slår de utpekade skolornas rektorer tillbaka i ett brev där de skriver att situationen överdrivits, och kritiserar uthängningen av ungdomarna. 

Nu är Linnéa Claeson i blåsväder efter att hon i en krönika i Aftonbladet beskrivit en föreläsning inför gymnasieelever som kaosartad och full med sexistiska och homofoba utrop och angrepp.

Enligt Claesons krönika ska föreläsningen ha spårat ur när ”olika killar skriker en massa skit, rakt ut”. De ska bland annat ha ropat att ”bögar är vidriga”, att kvinnor som inte skriker när de blir våldtagna får skylla sig själva, att ”kvinnor förtjänar att få lite spö av sin man” och att ”en tjej får bara ett horrykte om hon förtjänat det”.

En namngiven flicka ska ha kallats för ”hora” högt inför hela aulan, vilket gav titel åt hela krönikan, som beskriver situationen som utom kontroll och att ”kommunanställda, lärare och rektorer” efteråt kommer fram till Claeson och ”är chockade”.

Läs även: Aftonbladet-krönikören Linnéa Claesson i blåsväder – utpekad som plagiatör

En av de utpekade skolornas rektor håller emellertid inte med om Claesons beskrivning. Sara Mattsson, rektor för Wendela Hellmanskolan i Härnösand, säger till SVT Västernorrland att hon upplever att Claeson ”förstärker situationen” i sin krönika.

– Vi vuxna som var där känner inte igen oss i den kraftfulla beskrivningen, säger Mattson.

Det är emellertid oklart om det verkligen var den föreläsningen som låg till grund för Claesons krönika då den inte anger någon geografisk plats. Men skolan, där Claeson höll en föreläsning under temat ”#Wedo”, har pekats ut på sociala och lokala medier.

– De reaktioner jag har fått är att; javisst några stökade ju, men hon ville ju att vi skulle prata med henne, det är vad de sagt till mig. Och de upplever inte att det spårade ur, säger Sara Mattsson till SVT Västernorrland, efter att ha pratat med elever.

Läs även: Så hånas ”årets jurist”-priset som gick till Linnea Claesson

Skolornas rektorer har med anledning av uppståndelsen skrivit ett brev till elever och föräldrar om den uppmärksammade föreläsningen.

”Föreläsningen innehöll inslag där publiken skulle diskutera med varandra eller svara på frågor Linnéa ställde. I samband med det ropade publiken tillbaka svar på hennes frågor. I vissa fall var det svar som inte stämde överens med det som förväntades eller var direkt kränkande” står det om föreläsningen i brevet, där man också skriver att ”enstaka individer” hade ”svårt med ordningen” men att det var extra många vuxna på plats och utspridda över hela salongen.

”Efter föreläsningen får vi veta att Linnéa och andra vuxna, varav de flesta inte var på plats, ger en annan bild av föreläsningen” står det också i brevet, som fortsätter: ”På olika sätt uttrycker de sig nedlåtande om våra ungdomar. Varför och vad de vill uppnå med det känns oklart?”.

På Facebook uppmärksammas skolledningens reaktioner av Henrik Johansson från ”Inte rasist men”.

Nyheter Idag söker Linnéa Claeson för en kommentar.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag