Rektorns varning: Elever bar SD-loggan ”på ett provocerande sätt”

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Tisdag 18 maj 2021 2021-05-18
E-post 789

GOTLAND Rektorn på Högbyskolan på Gotland gick ut med ett meddelande till vårdnadshavare om att elever bar Sverigedemokraternas logga ”på ett provocerande sätt”. Nu får rektorn kritik av Justitieombudsmannen, JO.

Meddelandet från rektorn till vårdnadshavarna på Högbyskolan lades ut på den digitala tjänsten Schoolsoft med överskriften ”En vädjan”.

”Idag har många elever valt att bära SDs tröjor, nyckelband, kepsar och ballonger som delas ut gratis på Hemse torgdag. Många av eleverna bär detta på ett provocerande sätt och andra elever och personal tar illa vid sig”, skrev rektorn och fortsatte:

”Jag vill uppmärksamma er vårdnadshavare på detta och be er att föra ett samtal med era ungdomar. Alla har rätt till sina åsikter, men det är viktigt att eleverna känner till vad de faktiskt bär för symboler och utstrålar med dem. Jag tackar på förhand.”

I ett svar till JO skriver chefen för skolan att de aktuella eleverna betedde sig på ett provocerande sätt och skapade otrygghet, men att det var fel av rektorn att koppla elevernas dåliga uppträdande till ett visst politiskt parti.

JO:s bedömning är att brevet ”brister i sin utformning”.

”Skrivelsen fokuserar inte alls på det inträffade och elevernas oacceptabla ordningsstörande beteende utan ger istället intrycket av att det är partiets symbol och åsikter som är det problematiska och att det är detta som vårdnadshavarna ska samtala med sina ungdomar om”, skriver JO.

”Skrivelsens utformning står därmed i strid med grundlagens krav på saklighet och opartiskhet. När den är utformad på detta sätt kan den också, oavsett avsikt, uppfattas som en kränkning av elevernas yttrandefrihet. Rektorn får kritik för utformningen av skrivelsen.”

Läs även: ABF svarar om sparkade SD-röstaren: ”Inte första gången”

Läs även: SD-politiker fick brev med pistolkula: ”Jävligt obehagligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag