Riksåklagare till attack mot GW:s kritik av A$AP Rocky–häktningen

Bild: Albin Olsson/Jørund Føreland Pedersen
  • Tisdag 16 jul 2019 2019-07-16
E-post 437

I ett inslag i TV 4 Nyhetsmorgon var Leif GW Persson mycket kritisk till beslutet att häkta den amerikanska rapartisten A$AP Rocky för misshandel efter ett slagsmål i centrala Stockholm. Nu får Persson i sin tur hård kritik av riksåklagare Petra Lundh.

I inslaget menade Leif GW Persson att beslutet att häkta rapartisten var ”förvånande med tanke på omständigheterna” och ”verkar vara på gränsen till okynne” från åklagaren.

Persson var även kritisk till att det inte riktats några misstankar om misshandel mot brottsoffret – trots att mannens attack mot A$AP Rockys livvakt med tillhygge finns på film.

Nyheter Idag har sökt åklagare Fredrik Karlsson för att fråga om det finns några misstankar mot brottsoffret för misshandel, utan att få något svar.

Läs även: A$AP Rocky häktad efter slagsmål i Stockholm

Persson kritiserade även åklagarens klädsel, som han ansåg skulle ”skulle fått även Liberace att tveka”, och menade att det ”inte är någon Oscarsgala i juridik precis”.

Nu går Riksåklagaren Petra Lundh till motattack mot Persson och tar åklagaren i försvar i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

– Åklagaren har agerat på samma sätt som i andra utredningar med att fatta självständiga beslut. I detta fall har domstolarna delat åklagarens uppfattning att personen ska vara häktad. Att en misstänkt eller en målsägande är känd är inget skäl att särbehandla personen, säger riksåklagare Petra Lundh och fortsätter:

– Beslut som åklagare fattar har stor påverkan på enskilda personer. Självklart ska därför åklagare kunna granskas och tåla kritik som rör deras utredningar. Det är också viktigt att åklagare uppträder korrekt och professionellt. I inslaget i TV4 recenserades dock åklagarens utseende och detta framhölls som väsentligt i sammanhanget. Dessutom framfördes spekulationer att åklagaren agerat utifrån en vilja att bli berömd.

– Vi ska ha ett öppet debattklimat, men de personangrepp som framfördes i inslaget går långt över gränsen, avslutar Petra Lundh.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag