Riksbanken kan sänka räntan trots högre inflation

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 27 feb 2024 2024-02-27
E-post 0

Trots att inflationen steg i januari tycker riksbankschefen Erik Thedéen att inflationen går åt rätt håll, och säger att styrräntan kan komma att sänkas under första halvåret 2024.

Efter en tid av sjunkande inflation steg inflationen igen i januari, då KPI-inflation – konsumentprisökningar i årstakt – blev 5,4 procent enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är en procentenhet högre än december månads siffra på 4,4 procent, men också högre än den prognostiserade siffran för januari som var 5 procent.

Bakom den stigande inflationen låg främst stigande räntekostnader för hushållens bolån, som stod för över hälften av den stigande inflationen.

– Boendekostnaderna ökade i januari och fortsätter att vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI, säger SCB:s prisstatistiker Mikael Nordin till TT.

Trots den stigande inflationen i januari tycker riksbankschefen Erik Thedéen att inflationen går åt rätt håll, och säger att styrräntan kan komma att sänkas under första halvåret 2024.

– Det senaste inflationsutfallet ändrar inte bilden av att inflationsdynamiken går i rätt riktning. Vi är på lite fastare mark och jag utesluter inte att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år, säger Thedéen enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

– Men det förutsätter att utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma, tillägger han.

Riksbanken väntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent i maj eller juni enligt storbankernas ekonomer. För hela året räknar marknaden med tre eller fyra räntesänkningar i år med totalt 1 procentenhet till 3,00 procent i styrränta kring årsskiftet 2024-2025, skriver TT.

Om de rörliga boräntorna följa med styrräntan nedåt med 1 procentenhet skulle det minska räntekostnaden för ett lån på tre miljoner kronor med 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

Läs även: Sänkt bränslepris sänker Inflationen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag