Riksbankschefen: Räntan kommer höjas ytterligare

Erik Thedéen och Riksbankshuset. Foto: Johanna Hanno / Riksbanken
  • Lördag 4 mar 2023 2023-03-04
E-post 0

I februari höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter från 2,5 till 3,0 procent. Och i april kommer den att höjas ytterligare. Det säger riksbankschefen Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju.

Enligt Thedéen, som tillträdde som riksbankschef vid årsskiftet, kommer höjningen att vara mellan 0,25 till 0,5 procentenheter.

Höjningen aviserades redan i februari och är en prognos som fortfarande står fast, trots att den underliggande inflationen sedan dess har stigit över förväntan.

– Den är ju lite allmänt hållen då, men att det blir en höjning och att det blir 25 eller 50. Det sade jag då och det säger jag nu, säger Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju.

Riksbanken har kritiserats för att enligt vissa bedömare ta till alldeles för drastiska räntehöjningar som kan komma att ruinera hushåll och företag. Andra menar istället att styrräntan borde höjas ännu mer för att stävja inflationen.

Men Thedéen säger att Riksbanken gör en samlad bedömning och att det för tillfället inte behövs en kursändring.

– Inflationen är så mycket över målet och indikatorerna för svensk ekonomi än så länge är inte så dramatiskt negativa så att det skulle ändra de prognoserna vi har för styrränteförändringar

I jämförelse med andra länder är belåningsgraden hos svenska hushåll mycket hög. Med avstamp i det och det nuvarande ekonomiska läget tycker Thedéen att det är dags för Sverige att föra en diskussion i frågan.

– Jag tror att vi behöver ha en ordentlig diskussion om skuldsättning och räntebindning och vad vi ska göra mer för att få en sund utveckling framåt, säger Thedéen.

Läs även: Riksbankschefens uppmaning: Snåla bort inflationen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag